Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς οινοποιών, μίλησε για την εξέλιξη και τις προκλήσεις της ποικιλίας Σαββατιανό, αναδεικνύοντας τη μοναδική της θέση στον ελληνικό αμπελώνα και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.
«Το Σαββατιανό μπορεί να παλαιώσει και να βγάλει πολύ ωραία κρασιά, να σταθεί ως ένα σοβαρό terroir-driven κρασί τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τοπικής ταυτότητας και της ποιότητας.
Ο ίδιος θυμήθηκε την πορεία του από το 1991, όταν ανέλαβε το οινοποιείο της οικογένειάς του που λειτουργούσε ήδη για πάνω από 80 χρόνια. «Υπήρχε μόνο μία έκφραση τότε, αυτή της ρετσίνας. Η πρόκληση για μένα ήταν η βαθιά πίστη που μου μετέδωσε ο πατέρας μου για την ποιότητα των σταφυλιών και το τερουάρ που είχαμε», ανέφερε. «Έχουμε έναν υπέροχο καιρό και καταπληκτικά σταφύλια που ο πατέρας μου αποκαλούσε διαμάντια — και αυτό παραμένει αλήθεια ακόμα και σήμερα.»
Αναφορικά με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, εξήγησε πως «παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών με την έλλειψη βροχών και τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, το Σαββατιανό απέδειξε ότι αντέχει». Όπως σημείωσε, η ποικιλία συνεχίζει να εξελίσσεται, με νέα κρασιά και εκφράσεις. «Έχουμε μια ποικιλία φοβερά πολυδύναμη που έχει αντέξει μέσα στους αιώνες, σε ένα υπέροχο τερουάρ, από το υπέδαφος μέχρι το μικροκλίμα.»
Ο ίδιος υπογράμμισε τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για προσαρμογές στην αμπελουργία. Ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος: «Η ποικιλία έχει βρει ήδη τον δρόμο της, ακόμα και στη φρέσκια έκφραση, που εξελίσσεται με τεράστια δυνατότητα παλαίωσης.»
Κλείνοντας, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος επεσήμανε τη σημασία της πολύχρονης αμπελουργικής εμπειρίας της περιοχής, η οποία «είναι πολύ συμπυκνωμένη, δεδομένου ότι οι κάτοικοι των Μεσογείων ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων αμπελουργοί. Έχοντας το ιδανικό οικοσύστημα και την πολυδύναμη αυτή ποικιλία, το μέλλον είναι υπόσχεση για ακόμη περισσότερες και ενδιαφέρουσες εκφράσεις του Σαββατιανού», κατέληξε.
Στο πάνελ «Η δυναμική των αττικών οίνων» συμμετείχαν η Ρωξάνη Μάτσα, Κτήμα Μάτσα, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, ο Σταμάτης Μυλωνάς, Οινοποιείο Μυλωνά και η Μαρία Μαλτέζου, Στροφιλιά με συντονιστή τον Γιάννη Καρακάση, MW – Great Greek Wines Founder.
Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαγιαννάκος
Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, γέννημα-θρέμμα του Αττικού αμπελώνα και συνεχιστής μιας μακράς οικογενειακής παράδοσης αμπελουργών και οινοποιών, ανέπτυξε από νωρίς βαθιά εκτίμηση για το terroir της περιοχής και τις μοναδικές δυνατότητες της ποικιλίας Σαββατιανό. Με πάθος, επιμονή και όραμα, αφιερώθηκε στην ανάδειξη της αμπελουργικής ταυτότητας της Αττικής, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δυναμική αυτής της αυτόχθονης ποικιλίας.
Αποτέλεσμα της πολύχρονης προσπάθειάς του είναι η καθιέρωση του Σαββατιανού ως μίας ποιοτικής, εκφραστικής ποικιλίας με διεθνές αποτύπωμα. Με πληθώρα βραβεύσεων σε παγκόσμιους διαγωνισμούς οίνου, δημοσιεύσεις στα εγκυρότερα διεθνή οινικά περιοδικά και εξαγωγική δραστηριότητα σε 16 χώρες, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος βλέπει πλέον την προσπάθειά του να αποδίδει καρπούς.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, πρωτοστάτησε στο λανσάρισμα παλαιωμένων εσοδειών Σαββατιανού, ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο απέδειξε πως η ποικιλία αυτή έχει την ικανότητα να εξελίσσεται και να παλαιώνει εντυπωσιακά μέσα στο χρόνο.
Πέρα από το Σαββατιανό, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος οινοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία και Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο από ιδιόκτητα αμπέλια που φυτεύτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στην Αττική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος: «Είναι η γη της Αττικής που έχει αυτή τη δυνατότητα. Όταν τα σταφύλια τρυγηθούν νωρίς και οινοποιηθούν σωστά, μπορούν να δώσουν κρασιά κομψά, αρωματικά και εξαιρετικά παλαιωμένα.»
Ακαδημαϊκή Πορεία: Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο University of Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκτώντας πολύτιμη γνώση και διεθνή προοπτική που ενίσχυσαν τη μετέπειτα πορεία του στον χώρο του ποιοτικού ελληνικού οίνου.