«Ο επιχειρηματίας χρειάζεται εργαλεία αντιστάθμισης και σταθεροποίησης του κόστους, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Βαγγέλης Ζαχαρής, Business to Business Director στην Protergia, μιλώντας στο 2o πάνελ του Cantina Academy με τίτλο Θερμοκήπια: Κλιματική αλλαγή και αειφόρος παραγωγή, κατά τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Αναφορικά με το μεταβλητό κόστος της κιλοβατώρας
«Αυτό φυσικά δημιουργεί ανασφάλεια για κάποιον που έχει επενδύσει. Θέλει σταθερότητα. Χρειάζεται εργαλεία για να αντιμετωπίσει το ρίσκο. Τα ρίσκα είναι πολλά στον ενεργειακό χώρο… Ακόμη και το μείγμα της χώρας επηρεάζει, και η αλλαγή στην τιμή της κιλοβατωρας που αλλάζει διαρκώς αποτελεί πρόβλημα για έναν επιχειρηματία», αφού μέσα σε μία μέρα, η τιμή της ενέργειας μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 300 ευρώ τη μεγαβατώρα – ειδικά τα απογεύματα. μεταβλητό κόστος.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε για τη μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο στη θέρμανση των θερμοκηπίων, απαντώντας στην ερώτηση γιατί να συνεχίσουμε με κάτι που είναι κοστοβόρο και απρόβλεπτο;
«Είναι ακόμη ανταγωνιστικό, ειδικά σε ό,τι αφορά τη θερμική ζήτηση των θερμοκηπίων. Όμως, υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί. Στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις συμπαραγωγής, το δίκτυο φυσικού αερίου δεν έχει φτάσει ακόμη παντού. Ένας τρόπος είναι να διευρυνθεί το δίκτυο, ώστε να φτάσει στις περιοχές όπου θα γίνουν επενδύσεις».
Άλλες πηγές
«Ο δεύτερος είναι ο ηλεκτρισμός, όπως είπατε. Ενεργειακές κοινότητες, φωτοβολταϊκά. Όμως και πάλι έχουμε πρόβλημα:
Τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, που χρειάζεται θέρμανση, χρειάζεται κάποια εναλλακτική – για παράδειγμα, μπαταρίες. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν είναι οικονομικά βιώσιμη λύση στην Ελλάδα».
Οι λύσεις που προτείνει ο κ. Ζαχαρής για ένα βιώσιμο το επενδυτικό σχήμα
«Η πίεση από την τροφική αλυσίδα είναι να γίνει το προϊόν πράσινο, ακόμα κι αν από τη φύση του δεν είναι απόλυτα πράσινο. Υπάρχουν τρόποι να αντισταθμίσεις αυτό που μένει. Τουλάχιστον ενεργειακά, το προϊόν να είναι είναι πράσινο. Ένα εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εγγύηση προέλευσης ως προς το πράσινο αποτύπωμα της ενέργειας που καταναλώνεται – είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια είτε για φυσικό αέριο. Τα εργαλεία που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα ενεργειακά, ειδικά όταν μιλάμε για θερμοκήπια και την τεχνολογία του καυσίμου – π.χ. φυσικό αέριο ή συμπαραγωγή – είναι πολύ σημαντικά. Το ενεργειακό λειτουργικό κόστος φτάνει ακόμα και στο 50%. Εκεί μπαίνουν εργαλεία αντιστάθμισης και σταθεροποίησης του κόστους. Η ενέργεια φτάνει να αποτελεί το 50% του λειτουργικού κόστους. Χρειάζονται εργαλεία σταθεροποίησης και προβλεψιμότητας».
Και συμπλήρωσε για την Protergia: «Εμείς έχουμε φτιάξει τέτοια εργαλεία – από πίσω υπάρχουν assets της ίδιας της METLEN, είτε παραγωγικά είτε μέσω συμβολαίων, που μας επιτρέπουν να σταθεροποιούμε το κόστος ενέργειας για τον πελάτη. Αυτό είναι θεμελιώδες για κάθε επένδυση».
Έκλεισε, λέγοντας πως «Η προβλεψιμότητα είναι το κλειδί. Είναι διαχείριση ρίσκου».
Ποιος είναι ο Ευάγγελος Ζαχαρής
O Ευάγγελος (Βαγγέλης) Ζαχαρής είναι Business to Business Director στην Protergia, με ευθύνη τη διαμόρφωση και υλοποίηση εμπορικών και λειτουργικών στρατηγικών στον τομέα της ενέργειας.
Ο Ευάγγελος διαθέτει πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την εμπορευματοποίηση ενεργειακών λύσεων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τη χρήση της ενέργειας, να μειώσουν το κόστος και ανθρακικό τους αποτύπωμα και να ξεκλειδώσουν νέες ροές αξίας αξιοποιώντας τεχνολογία, καινοτομία και εξειδικευμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Είναι κάτοχος ΒSc in Physics από το Πανεπιστήμιο Πατρών, MSc in Energy από το Heriot-Watt University και PhD in Electrical Engineering από το Aston University.