Με λόγια γεμάτα ευγνωμοσύνη και πίστη στον τόπο του, ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθάνατη», μίλησε για το έργο και την πορεία του συνεταιρισμού, μιλώντας στο 1ο Cantina Academy που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

Ο συνεταιρισμός «Η Αθάνατη» γεννήθηκε το 2015 από μια ομάδα νέων ανθρώπων, περίπου 50 στον αριθμό, οι οποίοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να δώσουν προστιθέμενη αξία στο εμβληματικό προϊόν της περιοχής: το κάστανο Μελιβοίας. «Με μεράκι και αγάπη για τον τόπο και την καλλιέργεια, θελήσαμε να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά μας και να δώσουμε ζωή στο προϊόν μας», τόνισε ο κ. Κρανιώτης.

Η περιοχή του συνεταιρισμού βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, με μοναδικό γεωγραφικό χαρακτήρα που ευνοεί την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, με ιστορικές αναφορές που φτάνουν μέχρι την αρχαία Μελιβοία. Παρά τις δυσκολίες — την οικονομική κρίση, τα capital controls, τις πανδημίες και τις γεωπολιτικές αστάθειες — ο συνεταιρισμός στάθηκε στα πόδια του χωρίς δανεισμό, επιτυγχάνοντας σημαντικές επενδύσεις.

Μεταξύ των επιτευγμάτων τους περιλαμβάνονται η δημιουργία ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, η κατάθεση φακέλου ΠΟΠ για το κάστανο Μελιβοίας, αλλά και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό Δίκτυο του Γλυκού Κάστανου (Giorgio Marroni Castanea), στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Το όραμα ήταν και είναι να μετατρέψουμε το κάστανο όχι απλώς σε ένα γεωργικό προϊόν, αλλά σε ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό σύμβολο», δήλωσε ο κ. Κρανιώτης. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν πραγματοποιήσει συνεργασίες για την παραγωγή της πρώτης μπύρας με κάστανο στην Ελλάδα, ενώ έχουν δοκιμάσει επιτυχώς τη δημιουργία αλευριού και ζυμαρικών χωρίς γλουτένη. Το κάστανο Μελιβοίας, όπως υπογραμμίζει, είναι ιδανικό για κατανάλωση από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη – κάτι που αγγίζει περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο πρόεδρος ανέδειξε επίσης την ανάγκη για στήριξη από την Πολιτεία, ειδικά προς τους νέους συνεταιρισμούς που δημιουργήθηκαν χωρίς χρέη και στηρίζουν την τοπική κοινωνία μέσα από συλλογικές προσπάθειες και επενδύσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των νέων αυτών φορέων. «Δεν μπορούμε να τους μετατρέψουμε κι αυτούς σε “κόκκινους” – χρειαζόμαστε μέριμνα», τόνισε με έμφαση.

Η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς και οι δράσεις για τη μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, μαρτυρούν τη στρατηγική ανάπτυξης του συνεταιρισμού, με επίκεντρο όχι μόνο την παραγωγή, αλλά και την καινοτομία.

Κλείνοντας, ο κ. Κρανιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη για επενδυτικά εργαλεία και ουσιαστική στήριξη: «Χρειαζόμαστε χρηματοδοτικά εργαλεία για να συνεχίσουμε. Η αγάπη και το μεράκι δεν φτάνουν από μόνα τους. Θέλουμε το προϊόν μας να είναι ασφαλές, ποιοτικό και να το αναζητά ξανά ο καταναλωτής. Θέλουμε το κάστανο Μελιβοίας να είναι το προϊόν που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν».

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Κρανιώτης

Ο Βαγγέλης Κρανιώτης γεννήθηκε το 1971 στη Μελιβοία και προέρχεται από οικογένεια με μακρά αγροτική παράδοση και κύριες καλλιέργειες το κάστανο, το ροδάκινο, το κεράσι κα.. Από το 2015 είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής & Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Μελιβοίας «Η Αθανάτη».

Ο Συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 48 ενεργά μέλη και διαχειρίζεται 1.900 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, σε μία αμιγώς ορεινή και απαιτητική περιοχή. Οι παραγωγοί εφαρμόζουν σύγχρονα Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με βάση διεθνή πρωτόκολλα πιστοποίησης, όπως το GLOBALG.A.P. και το AGRO 2. Βασικός στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με ενιαία πρότυπα καλλιέργειας, συγκομιδής, τυποποίησης και συσκευασίας.

Ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας πρωτοπορεί τόσο στον τομέα της ποιότητας όσο και στην καινοτομία, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό δίκτυο EUROCASTANEA. Μεταξύ των καινοτόμων προϊόντων που έχει αναπτύξει περιλαμβάνονται η μπίρα από κάστανο «LOCHES» καθώς και σειρά προϊόντων χωρίς γλουτένη με βάση το κάστανο, τα οποία ενισχύουν την προστιθέμενη αξία της τοπικής παραγωγής.