«Αν δεν υποστηρίξουμε τον τόπο μας θα χάσουμε την ταυτότητά μας», δήλωσε η Τασούλα Κουφοπούλου, μαγείρισσα, Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Απόμερο», κατά την ομιλία της στο πάνελ με θέμα «Γαστρονομία: Η εντοπιότητα στο τραπέζι» στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.

Η μαγειρική συνεχίζει να αποτελεί φορέα ταυτότητας, μνήμης και βιωματικής σύνδεσης με τον τόπο και όπως αναφέρει η Τασούλα Κουφοπούλου «Η τροφή είναι η αρχή των πάντων. Γύρω από αυτήν κινείται η ζωή και η οικονομία».

Το εστιατόριο «Απόμερο» στην Καρδίτσα, λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, προβάλλοντας την τοπική γαστρονομία. «Γεννήθηκα σε ένα πολύ μικρό χωριό της Καρδίτσας, σε αγροτική οικογένεια. Μεγάλωσα ανάμεσα σε προϊόντα και ζώα», αφηγήθηκε η κ. Κουφοπούλου. Όπως εξηγεί όταν άνοιξε το εστιατόριο της, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήξερε.

Ασυναίσθητα, στην αρχή χρησιμοποιούσα τοπικά προϊόντα γιατί αυτά ήξερα. Με τον καιρό κατάλαβα ότι αυτό ήταν και το σωστό.

Η μαγειρική, σύμφωνα με την ίδια είναι μνήμη: «Πάτησα πάνω στις παιδικές μου μνήμες και έστησα το εστιατόριο». Η εντοπιότητα, όπως είπε, είναι η βάση της φιλοσοφίας του εστιατορίου «Απόμερο» γιατί «εάν δεν υποστηρίξουμε τον τόπο μας, θα χάσουμε την ταυτότητά μας».

«Έρχεται κόσμος από μακριά και μας λέει ότι νιώθει πως τρώει στο σπίτι της γιαγιάς ή της μαμάς του. Στην αρχή δεν καταλάβαινα γιατί το έλεγαν. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, καταλαβαίνω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εύσημα», τόνισε η μαγείρισσα.

Η βάση της μαγειρικής είναι το να νοιάζεσαι. Όταν μαγειρεύεις στην κατσαρόλα ενδιαφέρεσαι για αυτόν, που θα φάει

Μάλιστα, η κ. Κουφοπούλου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη φιλοσοφία είναι σημαντική διότι το φαγητό δεν είναι απλώς διαδικασία ή τεχνική· είναι φροντίδα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Κουφοπούλου: «Στην επαρχία δεν μπορείς να κάνεις τις συνταγές και τις τεχνικές που κάνει ο κ. Δημητριάδης. Ίσως θα μπορούσε να γίνει αυτό στη Λάρισα. Στη Καρδίτσα, η κατσαρόλα κρατάει μνήμες και η εντοπιότητα και το ενδιαφέρον μετράνε.

Ποια είναι η Τασούλα Κουφοπούλου

Η Τασούλα Κουφοπούλου γεννήθηκε στα Γεφύρια της Καρδίτσας και μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια, μέσα στη φύση και τους καρπούς της γης. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρδίτσας και εργάστηκε για ένα διάστημα ως δημόσιος υπάλληλος. Μετά τη δημιουργία της οικογένειάς της, αφιερώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της, διατηρώντας ωστόσο πάντα ενεργό ενδιαφέρον για τη γαστρονομία και την εστίαση.

Το 1995, με τη στήριξη του συζύγου της –ο οποίος εργαζόταν ως κρεοπώλης– ίδρυσε το εστιατόριο «Απόμερο» σε μια μικρή γωνιά της Καρδίτσας, με λίγα τραπέζια και φιλοσοφία βασισμένη στην εντοπιότητα, την εποχικότητα και τις εκλεκτές πρώτες ύλες. Το μενού διαμορφωνόταν ανάλογα με το τι προσέφερε η φύση και η καθημερινότητα, χωρίς περιττές επιτήδευσεις, με σεβασμό στη γεύση και στην αυθεντικότητα.

Τριάντα χρόνια μετά, το «Απόμερο» παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς της τοπικής γαστρονομίας. Τη σκυτάλη έχει αναλάβει η κόρη της, Στεφανία, απόφοιτη του Μαθηματικού, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Τροφίμων και επιπλέον σπουδές Οινολογίας. Η Στεφανία είναι πλέον η chef του εστιατορίου, ενώ η Τασούλα συνεχίζει να συμμετέχει υποστηρικτικά, διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το οικογενειακό αποτύπωμα του χώρου.