«H πρωτεύουσα, με τα 6.000.000 κατοίκους και τις 8.000.000 αφίξεις τουριστών τον χρόνο, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της πρωτογενούς και της δευτερογενούς παραγωγής της χώρας» βρίσκεται στο επίκεντρο του 2ου Cantina Academy, με θέμα: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», επισήμανε κατά την έναρξη του συνεδρίου, η Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού CANTINA καλωσορίζοντας το κοινό και τους προσκεκλημένους.
Θέτοντας το πλαίσιο ενός κρίσιμου και φιλόδοξου διαλόγου για τη διατροφή, την αγροτική παραγωγή και τη σύνδεσή τους με την πολιτική, την καινοτομία και τον πολιτισμό, η Νανά Δαρειώτη σημείωσε: «Το φαγητό δεν είναι μόνον ό,τι φτάνει μαγειρεμένο στο πιάτο μας. Ούτε μόνον εκείνο που αγοράζουμε συσκευασμένο στο
κατάστημα. Είναι πολλά περισσότερα. Και, κυρίως, πολλοί περισσότεροι. Πίσω από κάθε προϊόν βρίσκονται οι άνθρωποι που συμμετέχουν με το δικό τους όραμα και την προσωπική τους τέχνη και επιμονή μέχρι η πρώτη ύλη ή ένα προϊόν να φτάσει στα χέρια μας. Είναι, κυρίως και πριν απ’ όλα, οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι επιστήμονες, οι γεωπόνοι, οι τεχνίτες, οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες, οι οινοποιοί, όπως και οι μάγειρες, οι ζαχαροπλάστες, οι designers».
Ειδικότερα για την Αττική που είναι η «έδρα» του 2ου Cantina Academy, η Νανά Δαρειώτη έκανε λόγο για παράδειγμα αγροτικής ανθεκτικότητας και υπογράμμισε την ανάγκη για ανασχεδιασμό του παραγωγικού χάρτη της περιοχής.
Εξήγησε ότι «στο Cantina, καταγράφουμε με κάθε λεπτομέρεια τον φυσικό πλούτο, τα προϊόντα, τη γαστρονομία, τις ιστορίες των ανθρώπων που κρατούν ζωντανούς τους τόπους τους», και πρόσθεσε: «Προβάλλουμε προσπάθειες που με την εξωστρέφεια και τις καινοτόμες ιδέες τους δείχνουν τον δρόμο για το αύριο της παραγωγικής Ελλάδας. Επιλέγουμε να δείξουμε όχι μόνον το χθες και το σήμερα στο καθημερινό μας τραπέζι, αλλά και τις δυνατότητες, τις κατευθύνσεις του αύριο».
Παρουσίασε την πορεία και το όραμα του Cantina, ενός περιοδικού που καταγράφει κάθε μήνα την αγροδιατροφική ταυτότητα της Ελλάδας, τόσο στην έντυπη μορφή του όσο και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας cantina.protothema.gr. Από τη Λάρισα στην Αθήνα, το Cantina Academy εξελίσσεται σε έναν θεσμό που φέρνει κοντά ανθρώπους και ιδέες από διαφορετικούς τομείς, με στόχο να διαμορφώσουν από κοινού ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την ελληνική παραγωγή.
«Δημιουργούμε έναν καινοτόμο πυρήνα γνώσης» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Με ποιο όραμα στήθηκε το Cantina Academy; Η σημασία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία, η αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών πρώτων υλών, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία άνθηση του τουρισμού δημιουργούν ένα μείγμα που απαιτεί άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις, κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον με απώτερο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της Ελλάδας.
»Αποστολή μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε τοπικούς φορείς, παραγωγούς και εταιρείες να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές, βασιζόμενοι σε ειδικές γνώσεις, πρακτικά εργαλεία και έμπνευση από κορυφαίους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, σεφ και παραγωγούς του κλάδου.»