Η Μαρία Μαλτέζου, έμπειρη στον χώρο του οινοτουρισμού με πάνω από 15 χρόνια δραστηριότητας στην Αττική, ανέπτυξε το όραμά της για την αξιοποίηση της περιοχής ως τουριστικού προορισμού, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη εμπειρία.

«Η εγγύτητα στην Αθήνα μας δίνει πρόσβαση σε ένα μεγάλο κύκλο τουριστών που αναζητούν μια αυθεντική εμπειρία οινοτουρισμού», τόνισε, εξηγώντας ότι η περιοχή μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα που συνδυάζουν επισκέψεις σε οινοποιεία με πολιτιστικές και γαστρονομικές δράσεις.

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία για την προώθηση όχι μόνο των κρασιών αλλά και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής. «Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού, ώστε να βελτιώσουμε την εμπειρία του επισκέπτη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το σύγχρονο μοντέλο οινοτουρισμού που οραματίζεται για την Αττική, επισήμανε δύο βασικές αρχές: την αυθεντικότητα και την επανεξήγηση της παράδοσης μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα. «Το Σαββατιανό και η Ρετσίνα δεν είναι απλώς παραδοσιακά κρασιά, είναι φορείς ιστορίας, πολιτισμού και τερουάρ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαλτέζου περιέγραψε τον επισκέπτη που επιθυμεί μια συνολική, βιωματική εμπειρία, όπου η γευστική δοκιμή συνοδεύεται από ιστορίες, τοπικά ήθη και αισθητηριακές απολαύσεις.

Το μοντέλο οινοτουρισμού που προτείνει είναι βιωματικό, εκπαιδευτικό και πολυαισθητηριακό, με εκδηλώσεις που θα συνδυάζουν τη γευσιγνωσία με τη μουσική, την τέχνη και τη χειροτεχνία, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία γύρω από το κρασί.

Στο πάνελ «Η δυναμική των αττικών οίνων» συμμετείχαν η Ρωξάνη Μάτσα, Κτήμα Μάτσα, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, ο Σταμάτης Μυλωνάς, Οινοποιείο Μυλωνά και η Μαρία Μαλτέζου, Στροφιλιά με συντονιστή τον Γιάννη Καρακάση, MW – Great Greek Wines Founder.

Ποια είναι η Μαρία Μαλτέζου

Η Μαρία Μαλτέζου είναι Διευθύντρια Marketing και Δημοσίων Σχέσεων της οινοπαραγωγικής εταιρείας Στροφιλιά ΑΕ, εκπροσωπώντας τη δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Οινολογία και Οινοχοΐα και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε ενεργά στον κόσμο του ελληνικού κρασιού.

Το 2009 εργάστηκε ως σύμβουλος ελληνικών κρασιών στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη για λογαριασμό Ελληνοαμερικανών εισαγωγέων, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στην εξαγωγική προώθηση και το branding του ελληνικού αμπελώνα στο εξωτερικό. Η πορεία της, διάρκειας πλέον 20 ετών, περιλαμβάνει πλούσια δράση στους τομείς των πωλήσεων, του marketing, της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της εικόνας του ελληνικού κρασιού στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σημαντική είναι η συμβολή της στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, μέσα από γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις και θεματικά προγράμματα στον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου στην Ανάβυσσο. Με συνέπεια, εξωστρέφεια και πάθος για το ελληνικό κρασί, υπηρετεί την παράδοση, αλλά και τη σύγχρονη προοπτική του κλάδου.