Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της τυροκομίας και τη σημασία της εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τους παραγωγούς μίλησε η Μαρία Κορκολή, τυροκόμος από το Τυροκομείο Μέμμος, στο πάνελ του 3ου Cantina Academy με θέμα «Οι παραγωγοί, το μέλλον της υπαίθρου», στο οποίο συμμετέχει ο Αντώνης Γκόνης Παραγωγός, Gonis Melon, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, βιολογική καλλιέργεια, Φάρμα Ιζαμπώ, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, στην Καλαμάτα..
Η κα. Κορκολή αναφέρθηκε στις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο τα τυροκομεία όσο και οι παραγωγοί, τονίζοντας πως «οι συνεχείς επιβαρύνσεις μας δυσκολεύουν και εμάς και τους παραγωγούς φυσικά που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν».
Επεσήμανε, ωστόσο, πως η επιχείρηση διατηρεί σταθερές σχέσεις συνεργασίας με προμηθευτές που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στη συνέπεια: «Έχουμε το πλεονέκτημα να συνεργαζόμαστε με σταθερούς παραγωγούς εδώ και πολλά χρόνια, με τη σχέση μας να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη σταθερότητα». Σχετικά με το μέλλον του επαγγέλματος, εξέφρασε την ανησυχία της για τη νέα γενιά, σημειώνοντας πως «δύσκολα ένας νέος άνθρωπος θα αποφασίσει να επιλέξει να συνεχίσει αυτό το επάγγελμα. Δεν έχει την ανάλογη στήριξη πρακτικά».
Όσον αφορά στην ποιότητα των προϊόντων, η κα. Κορκολή διαβεβαίωσε πως η δέσμευση του τυροκομείου παραμένει ακλόνητη: «Από την πλευρά μας, όσο υπάρχει πρώτη ύλη θα παραμένει σταθερή και ας είναι λιγότερη. Αυτό είναι το οποίο κληρονομήσαμε κι εμείς απ’ τους γονείς και τους παππούδες μας. Επομένως, το υποστηρίζουμε όσο μπορούμε, όσο υπάρχει. Η εταιρεία μας λειτουργεί από το 1954 και μέχρι και σήμερα δουλεύουμε στην ίδια βάση».
Η κα. Κορκολή μίλησε επίσης για τη συνεργασία του Τυροκομείου Μέμμος με τη γαλλική αγορά κυρίως σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, όπου οι σεφ αναγνωρίζουν την αξία ενός παραδοσιακού ελληνικού προϊόντος. Αναφερόμενη στο τι κάνει τη φέτα τους να ξεχωρίζει στο εξωτερικό, η κ. Κορκολή υπογράμμισε ότι πρόκειται για συνδυασμό γεύσης και ιστορίας: «Είναι γεύση, είναι ιστορία. Είναι ένας συνδυασμός όλων μαζί».
Η ίδια εξήγησε ότι το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στη διατήρηση της φυσικότητάς της: «Στην περιοχή μας η πρώτη ύλη είναι εξαιρετικής ποιότητας, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι έχουν ζώα που παράγουν εξαιρετικό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ επέκταση δίνει και εξαιρετική γεύση στο προϊόν. Εμείς φροντίζουμε ώστε η πρώτη ύλη να παραμένει ακατέργαστη, να μην χάνει τα πολύτιμα συστατικά της, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά πρότυπα».
Ποια είναι η Μαρία Κορκολή
Η Μαρία Κορκολή εκπροσωπεί την τρίτη γενιά του Τυροκομείου Μέμμος, μιας οικογενειακής επιχείρησης που από το 1954 διατηρεί ζωντανή την παράδοση της μεσσηνιακής τυροκομίας. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Μέμμο, συνεχίζουν το έργο των προηγούμενων γενεών, παράγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα από φάρμες και παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Κοπανακίου Μεσσηνίας.
Κορυφαίο προϊόν του τυροκομείου είναι η Φέτα ΠΟΠ Μεσσηνίας Μέμμος, η οποία έχει κατακτήσει σημαντικές θέσεις σε ευρωπαϊκές αγορές, με κυριότερη τη Γαλλία.
Η παραγωγή του τυροκομείου ξεκίνησε με τη φέτα και τη σφέλα, ενώ σταδιακά προστέθηκαν το αιγοπρόβειο τυρί, το σαγανάκι, η μυζήθρα, το τρίμμα και η άρμη (άλειμμα φέτας). Το 2014 ήρθε να προστεθεί και η γραβιέρα, ολοκληρώνοντας τη γκάμα των προϊόντων.
Όλα τα τυριά του Τυροκομείου Μέμμος παράγονται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα ντόπιων κτηνοτρόφων, παραμένοντας πιστά στην αυθεντικότητα, τη γεύση και την ποιότητα που καθιέρωσαν το όνομα της οικογένειας εδώ και τρεις γενιές.