Σε εξέλιξη το 2ο Cantina Academy με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», που διοργανώνεται από το Πρώτο Θέμα και το Cantina, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, στην Αίγλη Ζαππείου.
Δείτε live τις εργασίες του Συνεδρίου
Στο επίκεντρο των εργασιών του Συνεδρίου, που διοργανώνεται από το Πρώτο Θέμα και το Cantina Magazine, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, θα βρεθούν κρίσιμα ζητήματα όπως ο νέος παραγωγικός χάρτης της Αττικής, η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, η σύνδεση γης-γεύσης-πολιτισμού, η καινοτομία και οι εφαρμογές της, η αγροδιατροφή ως πολιτική ανάπτυξης, οι προκλήσεις που δημιουργούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή του 2ου Cantina Academy -μετά την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση στη Λάρισα τον Απρίλιο- δεν έγινε τυχαία, καθώς η Αττική αποτελεί τον βασικό προμηθευτή φρούτων και λαχανικών της πρωτεύουσας, διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ των καταναλωτών και των τοπικών τροφίμων και αποτελεί case study αγροτικής ανθεκτικότητας.
Στο 2ο Cantina Academy συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Άννα Διαμαντοπούλου.
Στο βήμα του συνεδρίου θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου, επιστήμονες, παραγωγοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι τραπεζών και εταιρειών ενέργειας, καθώς και καταξιωμένοι σεφ, όπως οι Άκης Πετρετζίκης, Τάσος Μαντής, Παναγιώτης Γιακαλής και Σάκης Τζανέτος.
Το συνέδριο θα αναπτυχθεί σε επτά πάνελ, τα οποία θα συντονίσουν ο διευθυντής του Πρώτου Θέματος Μπάμπης Κούτρας, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Αντώνης Σρόιτερ, Γιώργος Ευγενίδης και Στέλιος Μορφίδης, η διευθύντρια του περιοδικού Cantina Νανά Δαρειώτη και ο Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine) -ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές
2ο CANTINA ACADEMY – ΑΘΗΝΑ 5.6.2025
ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
Το πρόγραμμα
09:50 Άφιξη
10:30 Έναρξη – Χαιρετισμοί
Συντονισμός: Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης Περιοδικό CANTINA
10:35 Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής
10:50 Η τροφή ως στρατηγικό κεφάλαιο
Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελλάδας
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών
Συντονιστής: Αντώνης Σρόιτερ, Δημοσιογράφος
11:20 Γευστικές Ανατροπές:
Γιατί ο καταναλωτής είναι ο νέος CEO της διατροφικής αλυσίδας
Αθανάσιος Μαύρος, Επικεφαλής τ.Κατ/κών Προϊόντων & Λιανεμπορίου ΝA Ευρώπη, EΥ
11:30 Αγροτική πολιτική και ψηφιακή τεχνολογία
Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος, EOS Capital Partners Fund
Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, π.Ευρ. Επίτροπος Απασχόλησης
Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής Πρώτο Θέμα
12:00 Πόσο βιώσιμο είναι το αύριο της τροφής;
Άκης Πετρετζίκης, Chef & Επιχειρηματίας
12:15 Από τη φάρμα στο εστιατόριο
Τάσος Μαντής, Chef-Patron Soil Restaurant
Παναγιώτης Γιακαλής, Executive Chef The Margi Hotel
Σάκης Τζανέτος, Executive Chef Grecotel Cape Sounio
Συντονίστρια: Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης Περιοδικό Cantina
12:45 AgrihighTech towards 2030
Dr.Oded Sagee, Founder of PlantExt, BreedIT, CapsiBreed
13:00 Διάλειμμα
13:45 Η αξία της αγροτικής παραγωγής στην εθνική οικονομία
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Δ.Σ. Πειραιώς
Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής Πρώτο Θέμα
14:15 Αποδοτικότητα και τεχνολογία αιχμής στα θερμοκήπια
Ηλίας Τσαφαράς, Ερευνητής σε τεχνολογίες θερμοκηπίων, Wageningen University & Research
14:25 Η νέα αλυσίδα της τροφής στη μαζική κατανάλωση
Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Αντώνης Φιλιππής, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Γρηγόρης Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων
Αλέξανδρος Κατσιώτης, Πρόεδρος ΕΛΓΕΚΑ
Συντονιστής: Γιώργος Ευγενίδης, Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα
15:05 Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την αγορά
Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος OKAA – Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας
Δήμητρα Τσακίρη, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Πρόεδρος Βιολογικών Αγορών Αττικής
Συντονιστής: Στέλιος Μορφίδης, Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα
15:35 Εφαρμογή ΑΙ για τη διαχείριση της ενέργειας στα supermarket
Βασίλης Νικολόπουλος, CTO Avokado METLEN
15:45 Η δυναμική των αττικών οίνων
Ρωξάνη Μάτσα, Κτήμα Μάτσα
Βασίλης Παπαγιαννάκος, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος
Σταμάτης Μυλωνάς, Οινοποιείο Μυλωνά
Μαρία Μαλτέζου, Στροφιλιά
Συντονιστής: Γιάννης Καρακάσης MW – Great Greek Wines Founder
Λήξη 16:20
Από τη χάραξη εθνικής στρατηγικής μέχρι τη βιώσιμη κτηνοτροφία, την καινοτομία στα θερμοκήπια και τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τη γαστρονομία και την εξωστρέφεια, το συνέδριο αναδεικνύει τα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον της ελληνικής τροφής.
Τι είναι το Cantina Academy
Το Cantina Academy είναι ένας θεσμός που λειτουργεί ως πλατφόρμα διαλόγου για την αγροδιατροφή, τη γαστρονομία, τη γη και την πολιτική της τροφής. Κάθε εκδήλωση αποτελεί μια σύνθεση από ομιλίες, πάνελ και workshops, που εστιάζουν στη διατροφική και αγροτική κουλτούρα του κάθε τόπου.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του Cantina Academy είναι Έλληνες και ξένοι ειδικοί, καταξιωμένοι στον τομέα τους, που μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα case-studies που κάνουν τη διαφορά σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Το όραμα του Cantina Academy
Η σημασία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία, η αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών πρώτων υλών, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία άνθηση του τουρισμού δημιουργούν ένα μείγμα που απαιτεί άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις, κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον με απώτερο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της Ελλάδας.
Αποστολή του Cantina Academy είναι να δώσει τη δυνατότητα σε τοπικούς φορείς, παραγωγούς και εταιρείες να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές, βασιζόμενοι σε ειδικές γνώσεις, πρακτικά εργαλεία και έμπνευση από κορυφαίους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, σεφ και παραγωγούς του κλάδου.