Σε εξέλιξη βρίσκεται το 1ο Cantina Academy, η νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», που διεξάγεται στη Λάρισα.

Δείτε live τις εργασίες του Συνεδρίου

Σχεδιάζουμε τον νέο χάρτη της παραγωγικής Ελλάδας

Το Cantina Academy είναι μια σειρά από συνεδριακού τύπου εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε εκδήλωση αποτελεί μια σύνθεση από ομιλίες, πάνελ και workshops, που θα εστιάζουν στη διατροφική και αγροτική κουλτούρα του κάθε τόπου.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του Cantina Academy είναι Έλληνες και ξένοι ειδικοί, καταξιωμένοι στον τομέα τους, που μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα case-studies που κάνουν τη διαφορά σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι στόχοι του Cantina Academy

• Να αναδείξει τη διαφορετικότητα κάθε τόπου και τη μοναδικότητα κάθε terroir.
• Να καταγράψει τη διατροφική παράδοση και τη μαγειρική ταυτότητα κάθε περιοχής.
• Να αναδείξει την πρωτογενή τοπική παραγωγή.
• Να εμπνεύσει τη νέα γενιά ώστε να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση των πρώτων υλών.

Το όραμα του Cantina Academy

Η σημασία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία, η αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών πρώτων υλών, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία άνθηση του τουρισμού δημιουργούν ένα μείγμα που απαιτεί άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις, κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον με απώτερο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της Ελλάδας.

Αποστολή του Cantina Academy είναι να δώσει τη δυνατότητα σε τοπικούς φορείς, παραγωγούς και εταιρείες να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές, βασιζόμενοι σε ειδικές γνώσεις, πρακτικά εργαλεία και έμπνευση από κορυφαίους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, σεφ και παραγωγούς του κλάδου.

Το Cantina Academy θα βρεθεί στους τόπους όπου η Ελλάδα παράγει. Σταθερά δίπλα στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, με την πρόθεση να βοηθήσει στην εύρεση προσοδοφόρων λύσεων και στην εκπαίδευση των παραγωγών.

1o Cantina Academy στη Λάρισα:
Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής

Η Λάρισα αποτελεί την τοποθεσία για τη διοργάνωση του 1ου Cantina Academy, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής τροφίμων.

Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι:

• Η ανάγκη χάραξης αγροδιατροφικής στρατηγικής.
• Η βιοποικιλότητα και η διαχείριση υδάτινων πόρων.
• Τα θερμοκήπια ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.
• Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας.
• Η γαστρονομία μέσα από την Εντοπιότητα και το branding.
• Οι προοπτικές ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας.
• Οι Πολιτικές και οι Λύσεις για ένα βιώσιμο διατροφικό μέλλον.

Το πρόγραμμα

10:30

Έναρξη – Χαιρετισμοί

Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης, Περιοδικό CANTINA

10:35

Το όραμα μιας εθνικής αγροδιατροφικής στρατηγικής

Κωνσταντίνος Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Απόστολος Ταμβακάκης, Πρόεδρος, EOS Capital Partners Fund
Φίλιππος Σαχινίδης, π.Υπουργός Οικονομικών, Οικονομολόγος
Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής Πρώτο ΘΕΜΑ

11:15

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή

Δήμητρα Φούντα, Διευθύντρια Ερευνών,
Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης,
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

11:25

Θερμοκήπια: Κλιματική αλλαγή και αειφόρος παραγωγή

Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής – Αγροτική Τραπεζική, Πειραιώς
Χρήστος Κατσάνος, Greenhouse & Farm Management Consultant, DKG Group
Νίκος Κατσούλας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών
και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Βαγγέλης Ζαχαρής, Business to Business Director, Protergia

Συντονιστής: Γιώργος Ευγενίδης, Δημοσιογράφος Πρώτο ΘΕΜΑ

12:00

Διαχείριση Υδάτων στις αγροτικές καλλιέργειες θερμοκηπίων

Antonio Jesus Zapata Sierra, Δρ. Γεωπόνος Μηχανικός,
Τακτικός Καθηγητής Υδραυλικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο της Almeria

12:15

Γαστρονομία: Η εντοπιότητα στο τραπέζι

Τασούλα Κουφοπούλου, Ιδιοκτήτρια εστιατορίου «Απόμερο»
Δημήτρης Δημητριάδης, Executive Chef, Head Chef εστιατορίου «ΦΙΤΑ»
Μάγια Τσόκλη, Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συντονιστής: Γιάννα Μπαλαφούτη, Δημοσιογράφος Cantina

12:40

Διάλειμμα (30′)

13:10

Επιχειρηματικοί Συνεταιρισμοί – Η μόνη προοπτική

Πέτρος Ευθυμίου, Δημοσιογράφος,
π. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

13:15

Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας

Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Δημήτρης Βλαχοστέργιος, Γεωπόνος, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Παναγιώτης Καλφούτζος, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
Νίκος Γούσιος, Αντιπρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ»

Συντονιστής: Πέτρος Ευθυμίου

13:55

Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, καινοτομίες και φυλές

Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου, Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας
και Στρατηγικής – Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής

Συντονιστής: Γεωργία Σαδανά, Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

14:25

Αρχέγονη Φυλή: Το Καλαρρύτικο Πρόβατο

Ιωάννης Μπαζάκης, Παραγωγός «Φάρμα Κονάκι Φασούλα»

14:35

Έξυπνη Σπορά: Η γεωργία του μέλλοντος ξεκινά από τη Θεσσαλία

Βασίλης Κωτούλας, Προϊστάμενος Προγράμματος
Συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία

14.45

Ο νέος παραγωγικός χάρτης της Ελλάδας

Αθανάσιος Μαύρος, Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων
και Λιανεμπορίου Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ernst & Young
Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος, ΕΘΕΑΣ – Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Βαγγέλης Κρανιώτης, Πρόεδρος Αγρ. Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη»

Συντονιστής: Στέλιος Μορφίδης, Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

15:25

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας
Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας,
Πρόεδρος Enterprise Greece

15:40

Λήξη Συνεδρίου