«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, τα οποία όμως, στη μεγάλη τους πλειονότητα, υπολείπονται σε παραγωγικότητα και αποδοτικότητα σε σύγκριση με αντίστοιχα συστήματα άλλων χωρών», ανέφερε ο Ηλίας Τσαφαράς, ερευνητής σε τεχνολογίες θερμοκηπίων, από το Wageningen University & Research της Ολλανδίας, στην εισήγησή του με τίτλο «Αποδοτικότητα και τεχνολογία αιχμής στα θερμοκήπια», στο στο 2ο Cantina Academy, με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ηλία Τσαφαρά η παγκόσμια παραγωγή φρέσκων λαχανικών πρέπει να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί μια υγιεινή και επαρκής διατροφή για όλους. Παράλληλα, οι μελλοντικές τάσεις στην αγροτική παραγωγή καθορίζουν τα όρια και τις προδιαγραφές μέσα στις οποίες θα κινηθεί η ανάπτυξη του τομέα.
Τεχνολογίες αιχμής και αποδοτικότητα σε θερμποκήπια
Ο Ηλίας Τσαφαράς τόνισε πως τα θερμοκήπια, ως συστήματα υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας, είναι ικανά να ενσωματώσουν αυτές τις απαιτήσεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η αποδοτικότερη χρήση φυσικών πόρων όπως γη, νερό και ενέργεια, η μείωση ή και μηδενισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λιπασμάτων, νερού και χημικών προς το περιβάλλον, καθώς και η αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με ελάχιστη ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των μελλοντικών παραγωγικών συστημάτων. Τέλος, επισήμανε ότι η πλήρης αποφυγή φυτοφαρμάκων είναι επιτακτική.
Ο κ. Τσαφαράς ανέφερε ότι στη διεθνή αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία συστημάτων ελεγχόμενης καλλιέργειας, διαχείρισης κλίματος και αυτοματισμών. Τόνισε πως είναι κρίσιμο κάθε θερμοκηπιακή μονάδα να σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, τους διαθέσιμους πόρους, την τεχνολογική υποδομή, καθώς και τους στόχους του παραγωγού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βέλτιστος σχεδιασμός μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης μοντέλων προσομοίωσης, που υπολογίζουν με ακρίβεια την αναμενόμενη παραγωγή, τη χρήση πόρων και τα συναφή κόστη, διευκολύνοντας έτσι την κατάρτιση ενός πλήρους και ρεαλιστικού επιχειρηματικού πλάνου.
Ο κ. Τσαφαράς κατέληξε ότι η Ελλάδα διαθέτει τη βάση και τις προοπτικές να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτό. Με στρατηγικές επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση και την επέκταση των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της σύγχρονης γεωργίας, εξασφαλίζοντας την επάρκεια και την ποιότητα των τροφίμων για τις επόμενες γενιές.
Ποιος είναι ο Ηλίας Τσαφαράς
Ο Ηλίας Τσαφαράς εργάζεται ως ερευνητής στον τομέα της τεχνολογίας θερμοκηπίων στο πανεπιστήμιο του Wageningen, στην Ολλανδία. Eίναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Wageningen. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλων προσομοίωσης κλιματικών συνθηκών και ενεργειακών ροών σε κλειστά συστήματα καλλιέργειας. Η δουλειά του βρίσκει εφαρμογή στην ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων τεχνικών και τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας συστημάτων παραγωγής αγροτικών προϊόντων σε ελεγχόμενες συνθήκες καλλιέργειας με έμφαση στην εξοικονόμηση και αποδοτική χρήση φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια). Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα που αφορούν στον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη βελτιστοποίηση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου κάτω από ποικίλες κλιματικές συνθήκες (μεσογειακό, τροπικό, ερημικό, εύκρατο κλίμα κα). Αποσπάσματα της δουλειάς του δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάζονται σε διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια.