Στο πάνελ «Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την αγορά» συμμετείχαν ο Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. (Ο.Κ.Α.Α.), και η Δήμητρα Τσακίρη, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Πρόεδρος Βιολογικών Αγορών Αττικής με συντονιστή τον δημοσιογράφο Στέλιο Μορφίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο αγροτικός τομέας, ο οποίος, όπως υπενθύμισε ο Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελεί τον πρώτο εξαγωγικό τομέα της χώρας. Παρά τη μείωση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης κατά 18% από το 2021, η εικόνα δεν είναι αποκλειστικά αρνητική: οι παραγωγοί στρέφονται σε συστήματα που απαιτούν λιγότερη χειρωνακτική εργασία και μεγαλύτερη ένταση γνώσης και κεφαλαίου. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες κερδίζουν έδαφος, οδηγώντας σε καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης γης.

Η κλιματική κρίση, όπως τόνισε, δεν είναι πια απειλή του μέλλοντος αλλά παρούσα και απτή. Σε αυτό το τοπίο, η εφαρμοσμένη έρευνα μπορεί να γίνει καθοριστικός σύμμαχος. «Με λιγότερες εισροές μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε, προσθέτοντας πως η αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας και του τοπικά προσαρμοσμένου γενετικού υλικού αποτελεί βασικό μοχλό για τη μελλοντική ανθεκτικότητα του συστήματος.

Η εφοδιαστική αλυσίδα ως κρίκος ευθύνης

Ακόμα και αν λυθεί το ζήτημα της παραγωγής, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική διακίνηση των τροφίμων. Ο Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή επισιτιστική κρίση, ειδικά στα ευπαθή προϊόντα. «Υπάρχουν δύο εχθροί: ο χρόνος και η ευπάθεια», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι προϊόντα όπως τα μαρούλια ή τα ψάρια έχουν πολύ μικρό παράθυρο ζωής – και απαιτούν ταχύτητα και ακρίβεια στη διακίνηση.

Την ίδια στιγμή, η ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού –όπως το gov.gr και τα σύγχρονα συστήματα logistics– έπαιξαν ρόλο-κλειδί ώστε η χώρα να αποφύγει τα χειρότερα σε προηγούμενες κρίσεις. Όμως δεν αρκεί. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις εισαγωγές. Χρειαζόμαστε ελληνική παραγωγή για να έχουμε φθηνότερα προϊόντα και πραγματική διατροφική ασφάλεια», ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπερβολική εξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα φρούτα, την ώρα που παραμελούνται βασικά αγαθά, όπως τα κρεμμύδια και οι πατάτες.

Βιολογικά: Ανάπτυξη με εμπόδια

Μια ακόμα σημαντική πτυχή του μέλλοντος της τροφής αφορά τη ραγδαία ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων. Όπως επεσήμανε η Δήμητρα Τσακίρη, Πρόεδρος των Βιολογικών Αγορών Αττικής, οι πωλήσεις στις αγορές βιολογικών έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 2010, αποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές στρέφονται σταθερά σε πιο υγιεινές και οικολογικές επιλογές. Την ίδια ώρα, οι βιολογικές καλλιέργειες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πίσω από την αυξημένη ζήτηση, όμως, κρύβεται και μια άλλη πραγματικότητα: οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα και απρόβλεπτα εμπόδια. «Τα άγρια ζώα κατεβαίνουν στις καλλιέργειες και προκαλούν καταστροφές. Αναγκαζόμαστε να αλλάζουμε καλλιέργειες ή να επενδύουμε σε ακριβούς φράχτες», ανέφερε η κα. Τσακίρη, εξηγώντας ότι η περιβαλλοντική κρίση έχει πλέον άμεσο οικονομικό κόστος.