Στην επισήμανση ότι όταν αναφερόμαστε στον όρο «ανθεκτικότητα» στον τομέα της γεωργίας πρέπει να γνωρίζουμε ότι ουσιαστικά μιλάμε για την ικανότητα ανάκαμψης μετά από μία καταστροφή, προχώρησε ο κ. Δημ. Βλαχοστέργιος κατά την παρέμβασή του στο 1ο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής» στη Λάρισα.
Ο κ. Βλαχοστέργιος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της επιστημονικής έρευνας στη μετάβαση σε ανθεκτικά καλλιεργητικά μοντέλα.
«Τα τελευταία χρόνια, στη διεύθυνση του Ινστιτούτου, προβληματιζόμαστε για το πώς θα μπορέσουμε ερευνητικά να δώσουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στη γεωργία και στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχοστέργιο, βασικός παράγοντας είναι ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι έρευνες στον αγροτικό τομέα. «Η γεωργία έχει αναπτυχθεί -και σε εθνικό και σε ιδιωτικό επίπεδο- μέσα από διαδικασίες μακροχρόνιες» ανέφερε, τονίζοντας:
«Όταν η χρηματοδότηση ασκείται με προγράμματα διάρκειας δύο, τριών ετών ή και τεσσάρων ετών, δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, με τα οποία θα μπορέσουμε να πείσουμε τους παραγωγούς για την έρευνα μας».
Ο κ. Βλαχοστέργιος υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα στρατηγικά προβλήματα που καταγράφονται στον τομέα της γεωργίας και να βρει τρόπους, είτε με τα πανεπιστήμια είτε με τα ερευνητικά κέντρα να χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος εδαφολογικός χάρτης της χώρας. Πρέπει να σχεδιαστεί μία στρατηγική με βάση του «τι θέλουμε να παράξει η χώρα και πώς θα τα πάρουμε αυτά από την έρευνα» κατέληξε.
Ποιος είναι ο Δημήτρης Βλαχοστέργιος
Ο Δημήτριος Βλαχοστέργιος είναι γεωπόνος και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο απέκτησε και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα με ειδίκευση στη Γενετική και Βελτίωση των Φυτών.
Από το 2008 εργάζεται ως ερευνητής στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και από το 2021 κατέχει τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη γενετική βελτίωση φυτών για αειφόρα συστήματα καλλιέργειας, στη μελέτη της σχέσης γενοτύπου-περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη καινοτόμων ποικιλιών και στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ έχει εγγράψει πέντε ποικιλίες ψυχανθών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Έχει μακρά εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα, συμμετέχοντας ως συντονιστής ή επιστημονικά υπεύθυνος. Σημαντική είναι η συμβολή του στο έργο «Γενετική Βελτίωση και Σποροπαραγωγή Κτηνοτροφικών Φυτών και Οσπρίων», μέσω του οποίου αναπτύσσονται ελληνικές ποικιλίες.
Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών και της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού του ΥπΑΑΤ.