«Στόχος μας ο πρωτογενής τομέας να είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, καινοτομίες και φυλές» στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Ο κ. Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στον σαφή στρατηγικό προσανατολισμό από την πλευρά της κυβέρνησης προς τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Όπως σημείωσε ο κ. Κέλλας, «η τελευταία πενταετία ήταν μια περίοδος συνεχών κρίσεων: από την πανδημία της COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τις φυσικές καταστροφές. Σε κάθε βήμα, υπήρξε οικονομική στήριξη προς τους κτηνοτρόφους: 50 εκατομμύρια ευρώ για την πανδημία, 140 εκατομμύρια για την ενίσχυση λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, 205 εκατομμύρια για την κτηνοτροφία, λόγω των καταστροφών από τον “Daniel”, περί τα 30 εκατομμύρια για αποζημιώσεις των ζώων που θανατώθηκαν από πανώλη και ευλογιά».
Έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στο ΚΑΠ, με στόχο την προσέλκυση νέων στην κτηνοτροφία και τόνισε πως «η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που διατήρησε ακέραιες τις επιδοτήσεις στα 19,4 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με μειώσεις 30-40% σε άλλα κράτη». Επιπλέον, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 5.2 στοχεύει στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και εκκρεμούν 63 εκατομμύρια ευρώ με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα δοθεί για ζωοτροφές.
Η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής – όπως drones και τεχνητή νοημοσύνη – ανέφερε ο Υφυπουργός ότι αναμένεται να βελτιώσει την ευζωία των ζώων και την παραγωγικότητα. Φυσικά, υπάρχει και το θέμα των εξαγωγών, με την ποιότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων να είναι σε πρώτο πλάνο (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φέτα) αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών. Για παράδειγμα, η φέτα εξάγεται σήμερα σε περισσότερες από 80 χώρες.
Στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής, ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μια σειρά από μέτρα. Αναλυτικότερα:
– Μείωση φορολογικών συντελεστών κατά 50% σε συνεταιρισμούς, κτηνοτρόφους και παραγωγούς, που είναι σε ομάδες παραγωγών, καθώς και όσους κάνουν συμβολαιακή γεωργία.
– Ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 με φορολογικό συντελεστής 9%.
– Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και δημιουργία πέντε ασφαλιστικών κλάσεων.
– Νομοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, για πρώτη φορά κατά 100%. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν δηλαδή επιστροφή 100% για όσο πετρέλαιο καταναλώνουν, 4 φορές τον χρόνο ανά τρίμηνο. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν με υπουργικές αποφάσεις
– Μειώσεις ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές από το 13% στο 6% και στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%.
– Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» που αφορά 700 συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Θα γίνουν εξατομικευμένες περικοπές και ρυθμίσεις σε μεγαλύτερο διάστημα και σε περισσότερες δόσεις.
Για τη Θεσσαλία τονίστηκε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ολοκληρωμένο master plan για την προστασία από πλημμύρες και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ύψους 3,5 δισ. ευρώ και είναι σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά έργα που εκτελούνται από την περιφέρεια Θεσσαλίας, και αφορούν στον καθαρισμό των ποταμών. Η δεύτερη φάση είναι το πρόγραμμα Υδωρ 2.0 ύψους περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, όπου στους ορεινούς όγκους κυρίως Καρδίτσας και Τρικάλων θα υπάρχουν τοιχία που θα ανακόπτουν και την ποσότητα του νερού κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Το τρίτο αφορά τα 4 μεγάλα έργα, όπως το φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων, τα μεγάλα φράγμα στη Πύλη και το Μουζάκι. Πιλοτικά δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία ο ΟΔΥΘ, για την κεντρική διαχείριση των υδάτων.
Ποιος είναι ο Χρήστος Κέλλας
Ο Χρήστος Κέλλας είναι ιατρός αναισθησιολόγος και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1958 στην Καρδίτσα, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Αναισθησιολογία και Εντατική Ιατρική σε πανεπιστημιακές κλινικές στη Γερμανία (Μύνστερ και Κολωνία).
Εργάστηκε ως αναισθησιολόγος στον ιδιωτικό τομέα και υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λάρισας. Διετέλεσε μέλος και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις Πεζοναυτών.
Από το 2012 εκλέγεται σταθερά Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Νομό Λάρισας. Έχει διατελέσει Τομεάρχης Υγείας, Αν. Τομεάρχης Παιδείας και Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από τον Ιούνιο του 2024 είναι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κατά τη μακρά κοινοβουλευτική του διαδρομή έχει διατελέσει Πρόεδρος σε μόνιμες επιτροπές της Βουλής (Οδικής Ασφάλειας, Μορφωτικών Υποθέσεων), Μέλος επιτροπών για την Παραγωγή και το Εμπόριο, την Προστασία Περιβάλλοντος και το Σωφρονιστικό Σύστημα, καθώς και επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.
Στο παρελθόν υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος κοινωνικών δομών, ενώ ήταν και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας στην ΚΕΔΕ.