Για τη σημασία της ποιότητας, της πιστοποίησης και της προστασίας των παραγωγών και των καταναλωτών στον ελαιοκομικό τομέα, ενόψει των προκλήσεων που θέτει η κλιματική κρίση, έκανε λόγο η Catarina Bairrao Balula, IOC Technical Cooperation and Training Department, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 3ο Cantina Academy, στο πάνελ με θέμα «Ελιά, ελαιόλαδο και κλιματική κρίση», στο οποίο συμμετέχει ο Βασίλης Δημόπουλος Καθηγητής, Εργαστήριο γευσιγνωσίας Ελιάς και Ελαιολάδου ΠΑ.ΠΕ, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, στην Καλαμάτα..

«Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς γνωρίζετε το International Olive Council. Είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1959 και η Ελλάδα ήταν ένας από τους ιδρυτές του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι ο ρόλος του IOC είναι «να στηρίζουμε τους παραγωγούς και να τους βοηθάμε να βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων τους, είτε πρόκειται για ελιές, είτε για ελαιόλαδο ή άλλα προϊόντα που προέρχονται από την ελιά».

Η ίδια τόνισε τη σημασία της προστασίας τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών: «Το IOC έχει πρότυπα που καθορίζονται για να ελέγχεται η ποιότητα τόσο του ελαιολάδου όσο και των ελιών, ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές και να διασφαλίζεται ότι οι παραγωγοί λαμβάνουν αναγνώριση για αυτό που βάζουν στο μπουκάλι».

Η κα. Balula εξήγησε επίσης τα εργαλεία ελέγχου: «Χρησιμοποιούμε μεθόδους για να αναλύουμε το ελαιόλαδο, τόσο χημικά όσο και γευστικά, προκειμένου να προστατεύσουμε και τον παραγωγό και τον καταναλωτή». Υπογράμμισε τη στήριξη των παραγωγών μέσα από φόρουμ και πιστοποιημένα εργαστήρια: «Συμμετέχουμε σε φόρουμ όπως αυτό και σε πιο εξειδικευμένα. Δημιουργούμε εργαστήρια για να αναλύουν αυτά τα προϊόντα και έτσι βοηθάμε τα μέλη μας να βελτιώσουν την ποιότητα και να ελέγχουν καλύτερα τις αγορές τους». Η ίδια έκανε λόγο και για τη σημασία της εκπαίδευσης και της συνεχούς βελτίωσης των παραγωγών ελαιολάδου, ενόψει διεθνών διαγωνισμών και των απαιτήσεων ποιότητας.

«Το IOC έχει έναν διεθνή διαγωνισμό που λέγεται Mario Solinas Quality Award, στον οποίο συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί. Κάθε παραγωγός έχει διαφορετική στρατηγική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή προϋποθέτει έλεγχο από πιστοποιημένα εργαστήρια: «Κανονικά, όταν παρουσιάζεις ένα ελαιόλαδο σε έναν διαγωνισμό, έχει περάσει από τον έλεγχο ενός εργαστηρίου, που θα σου πει αν το ελαιόλαδο έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να συμμετάσχει».

Η ίδια τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των παραγωγών και των τεχνικών των Υπουργείων: «Κάποιοι παραγωγοί έχουν εξωτερική συμβουλευτική, άλλοι εκπαιδεύονται μόνοι τους. Μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνουμε εκπαιδεύσεις για να βελτιώσουμε τη γνώση των παραγωγών και των τεχνικών που θα μεταδώσουν την πληροφορία στους αγρότες. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό».

Η κα. Balula επισήμανε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου σήμερα διαφέρει ριζικά από το παρελθόν: «Οι γεύσεις που άρεσαν στους παππούδες μας δεν είναι πλέον αυτό που θεωρείται ποιοτικό ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί πρέπει να βελτιώνονται και να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, κάποιοι αυτομορφώνονται και άλλοι ζητούν υποστήριξη. Εξαρτάται από τη στρατηγική του αγρότη ή της επιχείρησης». Επίσης, έκανε λόγο για τη σημασία των διαφορετικών ποικιλιών ελιάς και την αξία τους στην αγορά, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές ενώ αναφερόμενη στις ελιές, υπογράμμισε τη διεθνή αναγνωρισιμότητα της ποικιλίας Καλαμών: «Ακόμη και στην Ισπανία, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες, στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις Καλαμών. Είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, επεσήμανε ότι οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες, με κάποιες μειώσεις στην κατανάλωση λόγω γρήγορου φαγητού και χαμηλού κόστους προϊόντων: «Σε έναν κόσμο που ανησυχεί ολοένα για την υγεία, υπάρχει σιγά-σιγά μια τάση επιστροφής σε λίπη και έλαια που συμβάλλουν θετικά στην υγεία».

Ποια είναι η Catarina Bairrao Balula

H Catarina Bairrao dos Santos Rodrigues Balula είναι Επικεφαλής του Τμήματος Τεχνικής Συνεργασίας και Κατάρτισης στη Μονάδα Ελαιοκαλλιέργειας, Τεχνολογίας Ελαιολάδου και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), με έδρα τη Μαδρίτη, στην Ισπανία.

Με σπουδές στην Αγρονομία και εξειδίκευση στην Αγροτική Οικονομία και την Αγροτική Κοινωνιολογία, η Καταρίνα τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης αγρονομικής μελέτης στη διαδικασία εισαγωγής της στο Πορτογαλικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Μηχανικών. Έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στον ελαιοκομικό τομέα και στη διεθνή συνεργασία.

Η επαγγελματική της πορεία ξεκίνησε σε μια συνομοσπονδία αγροτικών συνεταιρισμών, πριν συνεχίσει σε εταιρεία συμβούλων εξειδικευμένη στην αγροτική ανάπτυξη, την αγροδασοπονία και τον τομέα των τροφίμων. Τα τελευταία 23 χρόνια αποτελεί μέλος του IOC, όπου έχει αναπτύξει μια ολιστική αντίληψη για τη βιομηχανία της ελιάς και τον παγκόσμιο αντίκτυπό της.

Πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο μέσω ανοιχτής συνεργασίας μπορούν να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που σχετίζονται με την ανάπτυξη του κλάδου, την προστασία του περιβάλλοντος και την επισιτιστική ασφάλεια. Είναι παθιασμένη υπέρμαχος του ανθρωπισμού και θεωρεί ότι η επικοινωνία με ενσυναίσθηση και καλοσύνη αποτελεί βασικό στοιχείο για να ξεπερνά κανείς τις προκλήσεις της ζωής.