«Με νοιάζει να υπάρχει συνέπεια και ποιότητα», δήλωσε o Αντώνης Γκόνης Παραγωγός, Gonis Melon, κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Οι παραγωγοί, το μέλλον της υπαίθρου», στο οποίο συμμετέχει η Μαρία Κορκολή Τυροκόμος, Τυροκομείο Μέμμος και ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, βιολογική καλλιέργεια, Φάρμα Ιζαμπώ, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, στην Καλαμάτα.

Τα πεπόνια του Αντώνη Γκόνη έχουν ταξιδέψει σε εστιατόρια και παντοπωλεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ίδιος, ωστόσο, παραμένει προσηλωμένος στη συνέπεια και στη διατήρηση της ποιότητας. «Δεν ήταν στόχος το εξωτερικό. Είμαι μικρός παραγωγός, οπότε δεν μπορώ να καλύψω όλη την Ελλάδα ή όλο το εξωτερικό», ανέφερε. «Υπάρχουν πολλές παραγγελίες και από εξωτερικό και από Ελλάδα, αλλά προσπαθούμε να υπάρχει συνέπεια. Πρώτα να μπορούμε να καλύπτουμε αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια μικρή παραγωγή που απαιτεί προσεκτική διαχείριση. «Προσπαθώ να υπάρχει μια συνέπεια. Οι συνεργάτες που έχουμε χρόνια πρέπει να προμηθεύονται τα πεπόνια τους κάθε χρόνο. Είναι δύσκολο να μπει ένας καινούργιος πελάτης».

Η αναγνώριση από το εξωτερικό δεν συνδέεται με οικονομική υπεραξία. «Δεν κοιτάζω υπεραξίες. Από το μπακάλικο της γειτονιάς μέχρι το μισελενάτο εστιατόριο, πουλάω στην ίδια τιμή το προϊόν. Δεν με ενδιαφέρει να τα πουλήσω πιο ακριβά. Αυτό που με χαροποιεί είναι η αναγνώριση της ποιότητας».

Αναφέρθηκε επίσης ότι έχει αιτήματα και από σεφ στη Γερμανία, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει. «Το καταλαβαίνουν και περιμένουν. Κάθε χρόνο μου στέλνουν μήνυμα». Για τον ίδιο, η αύξηση της παραγωγής γίνεται σταδιακά. «Ξεκινήσαμε με δέκα στρέμματα μαζί με τον πατέρα μου. Από τότε που ανέλαβα, είναι γύρω στα δεκαεπτά χρόνια· τώρα έχουμε φτάσει στα σαράντα στρέμματα και κάθε χρόνο προσθέτω λίγο».

Η προσωπική του παρουσία στο χωράφι παραμένει καθοριστική. «Όλα περνούν από το χέρι μου. Κάθε μέρα περπατάω τα σαράντα στρέμματα και τα κοιτάζω. Θέλω να μην χαθεί η ποιότητα».

Ποιος είναι ο Αντώνης Γκόνης

Ο Αντώνης Γκόνης, 46 ετών, είναι παραγωγός πεπονιών δεύτερης γενιάς από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Γεννημένος και μεγαλωμένος μέσα στην αγροτική παραγωγή, συνεχίζει με συνέπεια και πάθος την οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας του το 1980.

Από το 2005 έχει αναλάβει ενεργά τη διαχείριση και ανάπτυξη της καλλιέργειας, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής.

Σήμερα καλλιεργεί 40 στρέμματα πεπονιών, με ετήσια παραγωγή που φτάνει περίπου τους 120 τόνους εκλεκτών καρπών.

Με προτεραιότητα την ποιότητα και τη γεύση, δημιούργησε το brand Gonis Melon, το οποίο ξεχωρίζει για τα εκλεκτά του πεπόνια και την αυθεντικότητα της ελληνικής γεύσης

Δείτε επίσης

Από τους Γαργαλιάνους στο Παρίσι: Το ελληνικό πεπόνι της Μεσσηνίας σε μενού Michelin