Την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των παραγωγών ώστε να ενταχθούν ενεργά στη νέα τεχνολογική εποχή της γεωργίας, ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος της Kyknos, Αχιλλέας Αγγελόπουλος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 3ο Cantina Academy, στο πάνελ με θέμα «Τεχνολογία, Έρευνα & Ανάπτυξη στην αγροτική κοινότητα», στο οποίο συμμετείχαν οι Δημήτρης Παπαστεργίου Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πέτρος Σάγκος Co-Founder Wikifarmer, Γεωπόνος, Βαγγέλης Ζαχαρής B2B Director, Protergia, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, στην Καλαμάτα.

Η επιτυχής εισαγωγή τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει επενδύσεις σε τεχνολογία, εκπαίδευση των παραγωγών, δημιουργία κατάλληλων υποδομών και κίνητρα για εκείνους που δραστηριοποιούνται στον τομέα, επισήμανε.

Ο κ. Αγγελόπουλος πρότεινε στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης την κατάρτιση μιας Χάρτας ψηφιακού γεφυρώματος, ώστε η τεχνολογία να φθάσει στον παραγωγό, μέσω στοχευμένων voucher για συγκεκριμένες τεχνολογίες. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ στοχευμένων φορολογικών κινήτρων για τις εταιρίες που επενδύουν για την εκπαίδευση των παραγωγών, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τις φοροαπαλλαγές για την καινοτομία.

Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη διαθεσιμότητας ευρυζωνικών συνδέσεων στην ύπαιθρο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Kyknos: «Εμείς είμαστε στα Σαβάλια Ηλείας, 6 χλμ από την Αμαλιάδα, και δεν υπήρχε οπτική ίνα σε εμάς, πληρώσαμε 7.000 ευρώ μια από τις εταιρίες – παρόχους για να φέρει οπτική ίνα. Χωρίς συνδεσιμότητα, η τεχνολογία δεν φτάνει ποτέ στα χωράφια».

Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος αναφέρθηκε τους στόχους που έχουν τεθεί: «Πρώτον, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση. Δεύτερον, πρέπει να έχουμε βιώσιμο εισόδημα για τους παραγωγούς μας. Τρίτον, πρέπει να ενισχύσουμε την επισιτιστική ασφάλεια. Και τέταρτον, πρέπει να μειώσουμε συνολικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».

Εν συνεχεία, ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος εξήγησε πώς έχει κινηθεί η Kyknos -μια εταιρία με ιστορία 110 ετών- στην νέα τεχνολογική εποχή. Περιέγραψε ένα εκτεταμένο δίκτυο τεχνολογικών υποδομών που έχει ήδη υλοποιήσει η εταιρία, με μετεωρολογικούς και εντομολογικούς σταθμούς, συστήματα μέτρησης υγρασίας εδάφους και ανάλυσης δεδομένων. «Χρησιμοποιούμε τα στοιχεία αυτά ως decision supporting system για να λαμβάνουμε αποφάσεις και να συμβουλεύουμε τους παραγωγούς μας», εξήγησε.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην Ηλεία από το 2002, έχει επενδύσει σε τεχνολογίες αιχμής, όπως GPS για τρακτέρ και δίκτυα αισθητήρων, ενώ πειραματίστηκε ήδη από το 2018 με drones στην καλλιέργεια ντομάτας. Παράλληλα, έχει αναπτύξει εσωτερικό σύστημα καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων ποιότητας, από το στάδιο παραλαβής της πρώτης ύλης έως την παραγωγή. «Μετράμε ακόμα και στοιχεία που δεν ξέρουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Τα δεδομένα πρέπει να υπάρχουν», τόνισε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η εισαγωγή τεχνολογίας δεν είναι αρκετή. Όπως σημείωσε, χρειάζεται:

  • Εκπαίδευση και υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους.
  • Σταδιακή εισαγωγή τεχνολογιών, λαμβάνοντας υπόψη το χάσμα γενεών και την έλλειψη κεφαλαίων.
  • Επενδύσεις και σε συμβατικές υποδομές (π.χ. σύγχρονα μηχανήματα) για να υποστηριχθεί η τεχνολογία.

Δεν δίστασε να επισημάνει ότι οι παραγωγοί στην Ηλεία φυτεύουν με φυτευτικές μηχανές μίας γραμμής -ένας κατάφερε να επενδύσει σε μηχανή που φυτεύει τρεις σειρές ταυτόχρονα με χρηματοδότηση της εταιρίας- την ώρα που οι Ιταλοί χρησιμοποιούν μηχανές που φυτεύουν 6 έως 8 γραμμές ταυτόχρονα, ενώ οι πιο σύγχρονες μηχανές φυτεύουν 12 γραμμές ταυτόχρονα. «Χρειάζεται να επενδύσουμε και σε συμβατικές υποδομές, για να κουμπώσει η τεχνολογία που έχει αρχίσει και γίνεται διαθέσιμη» τόνισε.

Η συνεργασία μεταξύ εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και παραγωγών είναι απαραίτητη για την επίτευξη βιώσιμης και ανθεκτικής αγροτικής παραγωγής επισήμανε ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος στις ερωτήσεις της Γεωργίας Σαδανά που συντόνισε το πάνελ.

Ο κ. Αγγελόπουλος εξήγησε πώς η Kyknos έχει προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των αρχών στην πράξη με τους παραγωγούς που συνεργάζεται. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους γεωπόνους που είναι στο χωράφι, δίπλα στους παραγωγούς, καθώς και στη δημιουργία πειραματικού αγρού 60 στρεμμάτων ώστε να εφαρμόζονται εκεί οι πειραματισμοί και οι έρευνες των πανεπιστημίων, και οι παραγωγοί να μπορούν να δουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας στην πράξη. «Πολλές φορές τα πανεπιστήμια επειδή δεν έχουν όλες τις λύσεις έρχονται να ξανακάνουν έρευνα και δεν το αντέχουν αυτό οι παραγωγοί, δεν βγαίνουν, δεν είναι βιώσιμοι» επισήμανε.

Κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να μπορούν να δουλεύουν με τεχνολογίες που είναι εύκολα προσβάσιμες και κατανοητές.

«Δεν είμαστε σε μια απλή εμπορική σχέση με τους παραγωγούς – είμαστε οικοσύστημα. Αν δεν προχωρήσουμε μαζί, δεν υπάρχει επόμενη μέρα», κατέληξε ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος, καλώντας για συντονισμένη δράση μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων για μια βιώσιμη και ανθεκτική αγροτική παραγωγή.

Ποιος είναι ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος

Ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε., μιας από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες τροφίμων με ιστορία 110 ετών. Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία πέτυχε τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών μέσα σε πέντε χρόνια, μέσα από καινοτόμες αναπτύξεις προϊόντων και την επέκταση σε νέες κατηγορίες (μαγιονέζα, μουστάρδα, dressings). Παράλληλα, ενίσχυσε τη συνεργασία με τους παραγωγούς μέσω συμβολαιακής γεωργίας και μακροπρόθεσμων άτοκων δανείων για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, ενώ εφάρμοσε με ιδιαίτερη επιτυχία τις αρχές ESG.

Η επαγγελματική του πορεία περιλαμβάνει ανώτατες διοικητικές θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες:

• Γενικός Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, Upfield
• Country Director Ελλάδας & Κύπρου, BCS Business Unit, Unilever
• Marketing Director, Foods Greece, Unilever
• Head of Shopper/Customer Marketing, Category Management and Customer Development Operations Greece, Unilever
• Business Unit Director (Ελαιόλαδο και Τομάτα) Ελλάδας & Κύπρου, Elais-Unilever

Πέρα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος εκφράζει τη δημιουργικότητά του μέσα από τη φωτογραφία. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις και αντικατοπτρίζει τις ίδιες αξίες που χαρακτηρίζουν και την επαγγελματική του πορεία: πάθος, προσοχή στη λεπτομέρεια και αίσθηση ισορροπίας.