«Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας» ήταν το κεντρικό θέμα στο 4ο πάνελ του 1ου Cantina Academy, στη Λάρισα, στο οποίο συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο γεωπόνος και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δημήτριος Βλαχοστέργιος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» Παναγιώτης Καλφούτζος και ο Νίκος Γούσιος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ». Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρος Ευθυμίου.
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των ομιλητών βρέθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, δηλαδή η πλούσια βιοποικιλότητα και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα -πλεονεκτήματα που έχουν αναδείξει τη Θεσσαλία σε πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας.
Δημ.Κουρέτας: Η βιοποικιλότητα και η ποιότητα το πλεονέκτημα της Θεσσαλίας
Στην ομιλία του, ο κ. Κουρέτας ανέπτυξε τον πυρήνα μιας ξεκάθαρης στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη στη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας πως η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα εξαρτάται από την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων.
Παράλληλα, εστίασε στο πλεονέκτημα της ελληνικής βιοποικιλότητας, αναφέροντας πως η χώρα διαθέτει περίπου 6.000 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, εκ των οποίων τα 1.280 είναι ενδημικά – δηλαδή δεν φύονται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Δημ.Βλαχοστέργιος: Ανθεκτικότητα σημαίνει να μπορούμε να ανακάμπτουμε
Στην ανάγκη να εστιάσει η πολιτεία στη χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα της γεωργίας, στάθηκε ο κ. Βλαχοστέργιος.
«Τα τελευταία χρόνια, στη διεύθυνση του Ινστιτούτου, προβληματιζόμαστε για το πώς θα μπορέσουμε ερευνητικά να δώσουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στη γεωργία και στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών» επισήμανε, ενώ στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι στον τομέα της γεωργίας ο όρος «ανθεκτικότητα» περιγράφει τη δυνατότητα ανάκαμψης μετά από μία μεγάλη καταστροφή.
Π. Καλφούτζος: «Να βρούμε τρόπους να αναπτυχθούν συνέργειες»
Στη σημασία της ανάπτυξης νέων συνεργειών στάθηκε ο κ. Καλφούτζος, αναφέροντας πως σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί διακινούν μέσω των συνεταιρισμών κατά μέσο όρο περίπου το 18% της παραγωγής τους, όταν αντίστοιχα οι Ευρωπαίοι αγρότες διακινούν κατά μέσο όρο το 80-90%.
Ο κ. Καλφούτζος επεσήμανε την ανάγκη ο συνεργατισμός να θεμελιωθεί στην εκπαίδευση, ενώ παρατήρησε ότι «αναπτύσσονται πάρα πολλοί συνεταιρισμοί οι οποίοι είναι μικροί» και έτσι «δεν μπορούν να δημιουργήσουν εύκολα οικονομίες κλίμακας».
Νίκος Γούσιος: «Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι παίρνει»
Την ανάγκη διαφάνειας και τεκμηρίωσης στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, υπογράμμισε ο κ. Ν.Γούσιος, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί πλέον να ισχυρίζεται κάποιος πως διαθέτει το καλύτερο προϊόν -πρέπει και να το αποδεικνύει.
«Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι παίρνει. Πρέπει να του πεις την αλήθεια -και για να την πεις, πρέπει να την έχεις παράξει» δήλωσε, συμπληρώνοντας: « Η αγορά σήμερα δεν συγχωρεί. Δεν μπορείς να λειτουργείς με στοιχεία άλλης εποχής -η αγορά σε βγάζει έξω».
Πέτρος Ευθυμίου: «Μπορούμε, αρκεί να μάθουμε να συνεργαζόμαστε»
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, αλλά με μία προϋπόθεση: ότι θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε» δήλωσε από την πλευρά του ο Πέτρος Ευθυμίου.
«Πρέπει να περάσουμε σε επιχειρηματικούς συνεταιρισμούς, όχι κρατικοδίαιτους. Συνεταιρισμούς που θα ενσωματώνουν τεχνολογίες, θα συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και θα επιβάλλουν όρους στην αγορά, τόσο στα εφόδια όσο και στα τελικά προϊόντα» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι ο ανταγωνισμός μας δεν είναι προς τον εαυτό μας, αλλά προς το τι μπορούμε να γίνουμε.