Το κατσικίσιο κρέας μαγειρεμένο διαφορετικά, με βερίκοκα και μια ιδιαίτερη γευστική νότα, που του δίνει η γλυκόξινη σάλτσα.
Υλικά
- 1.200γρ. κατσίκι ή αρνί, χέρι ή μπούτι ξεκοκαλισμένο, σε μπουκιές
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 1 πρέζα σαφράν
- ¾ φλιτζανιού κρασί γλυκό Σάμου
- ξύσμα + χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό ή μέντα
- 10 βερίκοκα ξερά, κομμένα στη μέση
- 10 βερίκοκα φρέσκα, κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 75γρ. παστέλι τραγανό
- φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε πολύ καλά μια κατσαρόλα και ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα κυβάκια του κρέατος. Τα ροδίζετε πρώτα από τη μία και μετά από την άλλη πλευρά.
Βήμα 2
Ρίχνετε τότε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε για λίγο ακόμη το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
Βήμα 3
Μουλιάζετε το σαφράν σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνετε το φαγητό και σβήνετε με το κρασί. Μετά από λίγο προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, τον ξερό δυόσμο και το νερό με το σαφράν.
Βήμα 4
Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε μισοσκεπασμένο για 1 ώρα. Προσθέτετε τα ξερά βερίκοκα κομμένα στη μέση και συνεχίζετε το μαγείρεμα.
Βήμα 5
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο και τα φρέσκα βερίκοκα και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 6
Στη μιάμιση ώρα το φαγητό πρέπει να έχει βράσει και να έχει μελώσει η σάλτσα του. Τότε βάζετε το παστέλι πάνω σε επιφάνεια κοπής και το κόβετε σε κομματάκια με ένα βαρύ μαχαίρι. Προσθέτετε το παστέλι και τα σοταρισμένα βερίκοκα και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα στο φαγητό. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει. Σερβίρετε πάνω από λευκό ρύζι basmati γαρνίροντας με φυλλαράκια δυόσμου.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή