Η Julia, μια πρώην πολύ γνωστή Γαλλίδα γαστρονομική δημοσιογράφος και νυν ιδιοκτήτρια της καταπληκτικής epicerie L’Idéal στη Μασσαλία, γνώρισε τα αδέλφια Χάντζιου μέσω ενός ρεπορτάζ. Οι δημιουργοί του brand Kalios, μέσω του οποίου αναβίωσαν την παραγωγή λαδιού από τον οικογενειακό ελαιώνα στο Νεοχώρι Ιθώμης (όπου βρίσκεται και η πατρογονική οικία της Μαρίας Κάλλας), αν και ελληνικής καταγωγής, είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη Γαλλία. Μάλιστα κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπουν στις κουζίνες μερικών σπουδαίων (και αστεράτων) παριζιάνικων εστιατορίων.
Η Julia ερωτεύτηκε την ιστορία της οικογένειας και εντρύφησε στο (όλο και περισσότερο διεθνώς ανερχόμενο) μεσσηνιακό terroir, ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο για την παραγωγή λαδιού. Και μετά έκανε το ταξίδι. Μαζί με τα αδέλφια Χάντζιου και τον σπουδαίο φωτογράφο Martin Bruno ταξίδεψαν μέχρι τη Μεσσηνία και κατέγραψαν σε ένα λεύκωμα 215 σελίδων τη γαστρονομική τους saga στα οικογενειακά τραπέζια, στις χωριάτικες κουζίνες, στους αγρούς, στους ελαιώνες – μια ωδή στη μαγεία της πρώτης ύλης και στην κουζίνα της απλότητας.
info
Julia Sammut – «Kalamata, La cuisine, la famille et la Grèce»