Μια φορά και έναν καιρό οι υπερτροφές ήταν κάτι που μόνο η ελίτ της γαστρονομίας είχε πρόσβαση και οι πολύ ψαγμένοι γνώριζαν. Πλέον οι μαμάδες βάζουν κάθε μέρα chia στο πρωινό τους γιαούρτι και μέχρι και οι γιαγιάδες έχουν άποψη σχετικά με το ποια τροφή είναι η πιο αντιγηραντική. Όσα superfoods και να ξέρεις όμως, πάντα μερικά σού ξεφεύγουν. Λίγο πριν λοιπόν καλωσορίσουμε το νέο έτος, σού υποδεικνύουμε εκείνα τα οποία έκαναν τον περισσότερο ντόρο μέσα στο 2017 και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.
1. Μορίνγκα
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research, ο φλοιός, οι χυμοί, οι ρίζες, τα φύλλα, οι σπόροι και τα άνθη του δέντρου μορίνγκα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στη θεραπεία οίδηματος, στομαχικών διαταραχών, νευροεκφυλιστικών ασθενειών, διαβήτη, άσθματος, αρθρίτιδας, επιληψίας, διαταραχών του θυρεοειδούς, αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και στην καταπολέμηση βακτηριακών, μυκητιασιακών, ιογενών και παρασιτικών λοιμώξεων. Παράλληλα, θεωρείται ευεργετικό για το ήπαρ, τα οστά, την καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια, ενώ κάνει καλό και στα μαλλιά και στο δέρμα. Σού κέντρισε το ενδιαφέρον; Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
2. Μάκα
Πρόκειται για ένα μικρό και στρογγυλό περουβιανό φυτό που μοιάζει με γογγύλι. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, φυτοθρεπτικά συστατικά και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Συμβάλει στη μείωση του στρες και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρείται επίσης αφροδισιακό και είναι αρκετά γνωστό σε όλο τον κόσμο αφού έχει επίδραση και στα δύο φύλα. Οι άνδρες μάλιστα που καταναλώνουν μάκα αναφέρουν συχνά ότι παρατηρούν αύξηση της παραγωγής σπέρματος. Μπορείς να το βρεις σε όλα τα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα σε μορφή σκόνης, την οποία μπορείς να προσθέσεις σε smoothies, pancakes, μπισκότα και χίλιες δύο άλλες συνταγές.
3. Σπιρουλίνα
Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη και αμινοξέα υψηλής ποιότητας, με ποσοστό 55-70%, αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και βιταμίνες, με κυριότερες την Β12 και την προβιταμίνη Α. Περιέχει επίσης σημαντικά λιπαρά οξέα, αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο και σελήνιο. Μεταξύ άλλων, παρέχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τις επιδόσεις στην εργασία και μελέτη, ενώ βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Μάθε όλα τα οφέλη της ΕΔΩ.
4. Προβιοτικά
Πρόκειται για άπεπτα συστατικά των τροφών, τα οποία όταν εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των προβιοτικών στο έντερο. Έτσι προλαμβάνουν και θεραπεύουν τη διάρροια και την κολπίτιδα, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, το ευερέθιστο έντερο, την ελκώδη κολίτιδα κ.ά. Αποτελούν επίσης πολύτιμο σύμμαχο για τη δυσκοιλιότητα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο πιο εύκολος τρόπος να τα καταναλώσεις είναι να προσθέσεις λίγο ξινολάχανο στη σαλάτα σου, λίγο κίμτσι στο ρύζι σου ή να φας λίγο γιαούρτι ως επιδόρπιο. Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
5. Κομπούχα
Η κομπούχα είναι ένας ζυμομύκητας, που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς». Είναι ιδανικό ποτό για την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος. Περιέχει πλήθος βιταμινών, όπως Β1, Β2, Β6, Β12, αλλά και βιταμίνη C, οι οποίες τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και βοηθούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μάθε και άλλους λόγους για τους οποίους πρέπει να τη βάλεις στη διατροφή σου ΕΔΩ.
6. Χλωροφύλλη
Ιδιαίτερα δημοφιλής στα juice bars, η χλωροφύλλη, η χρωστική ουσία που κάνει τα φυτά πράσινα και τα βοηθά να παράγουν ενέργεια από το ηλιακό φως, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, χάρη στην περιεκτικότητά της σε βιταμίνες Α, C και Ε. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Surgery, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να αυξήσει τον χρόνο επούλωσης τραύματος έως και 25%. Πριν την καταναλώσεις, ωστόσο, φρόντισε να συμβουλευτείς το γιατρό σου, κυρίως εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις.
7. Σπόροι κάνναβης
Οι αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους είναι ότι περιέχουν τη σωστή αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος, βοηθούν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν την κατάσταση του δέρματος, καθιστώντας το πιο ελαστικό. Η συχνή κατανάλωσή σπόρων κάνναβης μειώνει την ποσότητα τριγλυκερίδιων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, τον πόνο και τις φλεγμονές από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη παθήσεων όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και να μειώσει το άγχος. Μάθε πώς μπορείς να τους ενσωματώσεις στη διατροφή σου ΕΔΩ.