Ο ιαπωνικός θρύλος θέλει το συγκεκριμένο φρούτο να καταναλώνεται από τους σαμουράι ως ενδυναμωτικό για τον οργανισμό τους πριν από κάθε μάχη ενώ σήμερα οι Ιάπωνες ορκίζονται στο όνομά του θεωρώντας το μεταξύ άλλων την απόλυτη θεραπεία για το hangover.
Τι είναι
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα ευρύτατα διαδεδομένο στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα που ουσιαστικά είναι δαμάσκηνα τουρσί ενώ φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό. Κυριολεκτικά, η λέξη “umeboshi” σημαίνει “αποξηραμένο ume (είδος ασιατικού πράσινου δαμάσκηνου)”. Στην ιαπωνική αγορά διατίθεται ολόκληρο και σε μορφή πάστας όμως κυκλοφορεί και ξίδι από umeboshi (ume su). Σε ευρωπαϊκό έδαφος θα το βρείτε σε πολύ “ψαγμένα” delicatessen ή θα το προμηθευτείτε κατόπιν ειδικής παραγγελίας.
Ο ιαπωνικός θρύλος θέλει το συγκεκριμένο φρούτο να καταναλώνεται από τους σαμουράι ως ενδυναμωτικό για τον οργανισμό τους πριν από κάθε μάχη
Πώς παράγεται και τα οφέλη του
Τα δαμάσκηνα πρώτα εκτίθενται σε συνθήκες περιβάλλοντος όπως στον ήλιο και την απογευματινή δροσιά, στη συνέχεια μπαίνουν σε βαρέλια με χοντρό αλάτι και φύλλα shisho και τέλος πιέζονται με κάποιο βάρος. Σε αυτές τις συνθήκες παραμένουν για τουλάχιστον 6 μήνες, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη φυσικών βακτηρίων, ενζύμων, οργανικών οξέων και ισχυρών αλκαλικών συστατικών που οδηγεί στην παραγωγή των umeboshi. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα δαμάσκηνα αποκαλούνται και ο βασιλιάς των «αλκαλικών τροφών|». Σημειώνουμε ότι η αλκαλικότητα είναι παράγοντας μείζονος σημασίας για την υγεία δεδομένου ότι τα φυσιολογικά επίπεδα αλκαλικότητας (το Ph) του αίματος πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 7,35 και 7,45. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, το αίμα γίνεται όξινο και ο οργανισμός είναι επιρρεπής σε επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα κ.ά. Αυτό μπορεί να συμβεί με την κατανάλωση επιπλέον ποσοτήτων ζάχαρης, προϊόντα που περιέχουν επεξεργασμένο αλεύρι, τοξίνες και ζωικές τροφές, έχει ως συνέπεια την ανεπαρκή οξυγόνωση του οργανισμού, κάτι που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την καθιστική ζωή.
Το umeboshi είναι πλούσιο σε οργανικά οξέα- ειδικά κιτρικό και φωσφορικό- τα οποία μειώνουν δραστικά το πλεόνασμα των οξέων στο σώμα (όπως το γαλακτικό και το πυροσταφυλικό). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξισορρόπηση -ενίοτε και την εξάλειψη- των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την αύξηση της οξύτητας του αίματος όπως το hangover, η πρωινή ναυτία και η ναυτία στο αμάξι ή το πλοίο, οι πονοκέφαλοι, τα στομαχικά προβλήματα, η κόπωση, η ανεμία κ.ά. Επίσης, τα umeboshi που έχουν ωριμάσει 6-7 χρόνια καταπολεμούν τα συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών.
Είναι πολλοί αυτοί που συνδυάζουν το umeboshi με ρύζι και το καταναλώνουν ακόμα και ως πρωινό.
Οι ευεργετικές του ιδιότητες αποκαλύπτονται σταδιακά τα τελευταία 40 χρόνια. Τη δεκαετία του ’50 Ιάπωνες επιστήμονες απέσπασαν μια ουσία από το umeboshi με ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες ενώ το 1968 βρέθηκε συστατικό με αντίστοιχη δράση στο βακτήριο της φυματίωσης. Η λίστα των ευεργετικών του ιδιοτήτων μοιάζει ατελείωτη αφού είναι επίσης φυσικό χωνευτικό, βοηθά στην καλή λειτουργία του συκωτιού και του εντέρου, την πρόληψη της γήρανσης και δερματικών ασθενειών όπως το έκζεμα, την αποτοξίνωση, ενώ μπορεί να είναι αποτελεσματικό ακόμα και σε δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα.
Πώς καταναλώνεται;
Αν είστε λάτρεις των εξαιρετικά αλμυρών γεύσεων τότε μάλλον δεν θα διστάσετε να το δοκιμάσετε σκέτο, κατ’ ευθείαν από το βαζάκι, σε αντίθετη περίπτωση όμως προτιμήστε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη δοκιμή του. Για περιπτώσεις όπως hangover, ναυτία ή ίλιγγο, βυθίζετε ένα umeboshi σε ζεστό νερό για 5 λεπτά και στη συνέχεια πίνετε το υγρό και τρώτε το δαμάσκηνο μαζί. Αυτή είναι η συνηθέστερη μέθοδος κατανάλωσης. Άλλοι ωστόσο το αναμιγνύουν με ρύζι και το τρώνε το πρωί ή το συνδυάζουν με το κυρίως γεύμα. Η εβδομαδιαία συνιστώμενη δόση είναι 2-3 umeboshi όμως αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας καλό θα ήταν να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου συμβούλου μακροβιοτικής διατροφής για πιο εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο.