Όλοι οι λάτρεις της μουσικής έχουν στο κινητό τους την εφαρμογή Shazam, η οποία “ακούει” μουσικές ηχογραφήσεις και μπορεί να αναγνωρίσει τον καλλιτέχνη και τον τίτλο του κομματιού. Οι λάτρεις του φαγητού από την άλλη έχουν -ή μάλλον θα έχουν πολύ σύντομα- την εφαρμογή Pic2Recipe.
H συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσει το πιάτο το οποίο έχεις μπροστά σου και να σου παρουσιάσει τη συνταγή του με αναλυτικά βήματα. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί το δίκτυο “Recipe 1M” του εργαστηρίου επιστήμης υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 1 εκατομμύριο συνταγές και φωτογραφίες. Ενώ τις περισσότερες φορές, καταφέρνει να αναγνωρίσει επιτυχώς τα φαγητά, η εφαρμογή είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν είναι έτοιμη για την αγορά.
“Μπορείς να φανταστείς ανθρώπους να τη χρησιμοποιούν για να ελέγξουν την καθημερινή τους διατροφή ή για να φωτογραφίσουν ένα γεύμα τους στο εστιατόριο και να ξέρουν τι ακριβώς υλικά χρειάζονται για να το φτιάξουν μόνοι τους αργότερα στο σπίτι”, δηλώνει ο Christoph Trattner, βοηθός καθηγητή του τμήματος Τεχνολογίας Νέων Μέσων στο Πανεπιστήμιο MODUL της Βιέννης. “Η προσέγγιση της ομάδας λειτουργεί σε παρόμοιο επίπεδο με την ανθρώπινη κρίση, γεγονός το οποίο είναι αξιοσημείωτο”, συνεχίζει.
Με τόσες γαστρονομικές εφαρμογές που δημιουργούνται τώρα τελευταία, έχουμε την εντύπωση πως πολύ σύντομα θα διεκδικούμε μια θέση στην κουζίνα της Ιωάννας Σταμούλου!