Από την Κίνα έως την Ιταλία και την Κορέα έως την Ελλάδα σάς παρουσιάζουμε μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς επιλογές που απολαμβάνουν ανά την υφήλιο όταν η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα.

Όπως είναι λογικό, τους καλοκαιρινούς μήνες οι διατροφικές μας επιλογές δεν είναι ίδιες με αυτές των χειμερινών οπότε τα πιο ανάλαφρα και δροσερά πιάτα έχουν την τιμητική τους. Οι εκάστοτε επιλογές διαμορφώνονται ανάλογα με την κουλτούρα της κάθε χώρας και όπως θα διαπιστώσετε, σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι πιο προφανείς όπως ένα σορμπέ ή παγωτό.

gelato1

Gelato και grattachecca- Ιταλία
Το gelato είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών κερασμάτων όμως λίγοι είναι αυτοί που ουσιαστικά γνωρίζουν ότι ανά τον κόσμο εδώ και χιλιετίες έφτιαχναν παρόμοιες παρασκευές (κυρίως για να δροσιστούν). Για παράδειγμα στον μέγα Αλέξανδρο άρεσε να τρώει χιόνι στο οποίο έριχνε μέλι ενώ ο αυτοκράτορας Νέρωνας έστελνε δρομείς στα βουνά για να του φέρνουν γρήγορα χιόνι προκειμένου να απολαύσει κάτι παρόμοιο (ελπίζουμε να έτρεχαν αρκετά γρήγορα…). Μια παρασκευή παρόμοια με το κρεμώδες gelato εντοπίζεται σε ιστορικές αναφορές γύρω στα 1553, την οποία δημιούργησαν οι μάγειρες που συνόδευαν την Αικατερίνη των Μεδίκων στο ταξίδι της από τη Φλωρεντία προς τη Γαλλία για να παντρευτεί τον Ερρίκο Β’. Από το 1660 κι έπειτα το gelato ξέφυγε από τα στενά όρια της αριστοκρατίας με την αρχή να κάνει το Cafe Procope στο Παρίσι, του οποίου ο ιδιοκτήτης ήταν Σιτσιλιάνος μετανάστης.

italy--grattachecca

Στην Ιταλία – και ειδικότερα στη Ρώμη όμως σε επιλεγμένα κιόσκια- σερβίρουν και το δροσερό grattachecca, που μοιάζει πολύ με τη γρανίτα. Προκύπτει «ξύνοντας» μια μεγάλη πλάκα πάγου στην οποία έχουν «γλυκάνει» με κάποιο σιρόπι. Κάτι αντίστοιχο έχουν και στη Χαβάη με τη διαφορά ότι εκεί συνήθως σπάνε τον πάγο.

noodles

Μul-naengmyeon – Βόρεια Κορέα
Κρύα νουντλς σε κρύο ζωμό έχετε δοκιμάσει; Ακούγεται πολύ δροσερό και μάλλον είναι δεδομένου ότι στη Βόρεια Κορέα είναι πιάτο που τιμούν δεόντως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα νουντλς φτιάχνοναι από άμυλο πατάτας και φαγόπυρο και σερβίρονται σε dongchimi, που ουσιαστικά πρόκειται για έναν κρύο ζωμό με λαχανικά τουρσί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές όμως η χώρα προορισμού φαίνεται να είναι η Βόρεια Κορέα από την οποία μετανάστες έφεραν τη συνταγή σε άλλες περιοχές της χώρας.

ceviche

Σεβίτσε- Περού
Το πιάτο που με την «επανάσταση» της περουβιανής κουζίνας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό είναι ωμό φρέσκο ψάρι κομμένο ομοιόμορφα το οποίο δε μαγειρεύεται αλλά «ψήνεται» σε ένα ελαφρά όξινο υγρό όπως ο χυμός λεμονιού. Ενίοτε προσθέτουν και θαλασσινά.

brouchetta

Μπρουσκέτα – Ιταλία
Υπάρχει μια ιταλική παράδοση που κρατά αιώνες κατά την οποία οι Ιταλοί αρνούνται να χρησιμοποιήσουν αλάτι στη συνταγή του ψωμιού. Η «μπρουσκέτα» είναι μια φέτα ανάλατο ψωμί -συνήθως φρυγανισμένο- στο οποίο προσθέτουν όλα τα καλά, από ελαιόλαδο, αλάτι και σκόρδο, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένη τομάτα και βασιλικό, ελαιόλαδο αλάτι και βασιλικό, ή ό,τι τραβάει η όρεξή τους. Μία είναι η σταθερά πάντως: όποια και αν είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, πασπαλίζονται με ελάχιστο αλάτι.

tambouleh

Ταμπλουλέ- Μέση Ανατολή
Πλιγούρι, ψιλοκομμένος μαϊντανός, κρεμμύδι, τομάτα, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού και δυόσμος είναι τα υλικά της ανάλαφρης αυτής σαλάτας που είναι πραγματικά ό,τι πρέπει για την αποπνικτική ζέστη στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Στα αραβικά «tabil» σημαίνει «καρυκεύω» και στη Μέση Ανατολή βάζουν μπόλικο βασιλικό σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες, (που αγαπούν πολύ το ταμπουλέ) όπου ο σταρ στην εν λόγω σαλάτα είναι το πλιγούρι. Ο δυόσμος, το λεμόνι και η τομάτα, που στην καρδιά του καλοκαιριού είναι στα καλύτερά της, καθιστούν αυτό το ελαφρύ πιάτο ως μία από τις καλύτερες επιλογές για τους θερινούς μήνες.

gazpazzo

Gazpacho- Ισπανία
Στην Ισπανία όταν η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα, η πιο δροσερή ανάπαυλα από την καλοκαιρινή ζέστη για τους Ισπανούς είναι αυτή η περίφημη κρύα ντοματόσουπα. Ντομάτα, πιπεριά, χυμός από μοσχολέμονο, ξίδι, ωμό κρεμμύδι και σκόρδο είναι η παλέτα των συστατικών που κάνουν το δροσερό αυτό πιάτο ανάρπαστο. Το ισπανικό ιδίωμα «de gazpacho no hay empacho» κάτι σαν να λέμε «δε χορταίνεις κάτι που είναι πραγματικά καλό» εκφράζει τη λατρεία των Ισπανών για το συγκεκριμένο πιάτο το οποίο ανά τη χώρα φτιάχνουν σε αμέτρητες παραλλαγές.

horiatiki-salata

Χωριάτικη σαλάτα- Ελλάδα
Η δική μας χωριάτικη προφανώς και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις… Με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ραντισμένη με καλό ελαιόλαδο και ένα μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα πασπαλισμένο με φρέσκια ρίγανη, είναι πραγματική απόλαυση τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζουμερή ντομάτα βγάζει όλη της τη γλύκα.

fagito-korea

Hotpot- Chongqing- Κίνα
Τη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας την αποκαλούν επίσης και πόλη του hotpot, γεγονός που υποδηλώνει το ότι το συγκεκριμένο πικάντικο πιάτο είναι τρόπος ζωής για τους ντόπιους που πάντα βρίσκουν λόγους για να επισκεφτούν εστιατόρια hotpot αποκλειστικά για να το απολαύσουν. Βοδινό στομάχι, έντερα πάπιας και βοδινές ή χοιρινές αρτηρίες μαγειρεμένες με μοσχαρίσιο λίπος, μεγάλες ποσότητες τσίλι και πιπέρι σετσουάν είναι τα βασικά συστατικά πικάντικου αυτού τοπικού comfort πιάτου. Μπορεί να μην είναι δροσερό πιάτο με την έννοια που εμείς το αντιλαμβανόμαστε, όμως σε κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν τη ζέστη με… καύσωνα.

Δείτε επίσης
Δροσιστείτε… τρώγοντας