Το να μην έχεις τεράστιες γνώσεις πάνω στο κρασί δεν είναι κατακριτέο. Γι αυτό υπάρχουν οι sommeliers άλλωστε. Υπάρχουν όμως 6 μεγάλα λάθη που κάνουν συχνά οι περισσότεροι όταν καλούνται να επιλέξουν το κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα τους και τα οποία θα πρέπει να μάθεις να αποφεύγεις, αν θες η έξοδος σου να είναι μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.
1. Να επιλέγεις πάντα μία ποικιλία, απλά επειδή σου είναι πιο οικεία
Όλοι μας έχουμε λίγο πολύ μια ποικιλία κρασιού που μας αρέσει περισσότερο και που φροντίζουμε να μην λείπει ποτέ από την κάβα του σπιτιού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι “κολλάμε” μαζί της σε σημείο να αδιαφορούμε αν όντως ταιριάζει με το φαγητό που επιλέγουμε κάθε φορά. Ειδικά στο εστιατόριο είναι σημαντικό να διασφαλίζεις ότι το πιάτο για το οποίο μπορεί να έχεις ξοδέψει αρκετά χρήματα για να το απολαύσεις, θα αναδειχθεί από το κρασί που βάζεις δίπλα του. Για παράδειγμα, αν έχεις παραγγείλει φιλέτο ψαριού ένα ποτήρι Cabernet Sauvignon δεν είναι η καλύτερη επιλογή! Αν δεν είσαι σίγουρος για την επιλογή σου, μπορείς να συμβουλευτείς τον sommelier του εστιατορίου αν υπάρχει ή τον σερβιτόρο.
2. Να επιλέγεις το δεύτερο φθηνότερο για να μην σε περάσουν για τελείως τσιγκούνη
Μερικά εστιατόρια είναι πολύ “πονηρά”, αφού ξέρουν ότι οι πελάτες συνήθως δεν θέλουν να φανούν τελείως τσιγκούνηδες κι έτσι αντί για το πιο φθηνό κρασί στο μενού, επιλέγουν το αμέσως προηγούμενο. Αυτό που δεν ξέρεις όμως είναι ότι ακριβώς επειδή γνωρίζουν αυτή τη συνήθεια, το δεύτερο φθηνότερο μπουκάλι είναι τελικά το πιο φθηνό που αγοράζουν από την κάβα και απλά του ανεβάζουν την τιμή. Αν δεν βγαίνετε εκτός προϋπολογισμού σου, ξόδεψε 5-10 ευρώ περισσότερα ανά μπουκάλι, για να είσαι σίγουρος ότι θα πιεις κάτι που ανταποκρίνεται πραγματικά στην τιμή του και θα έχεις και περισσότερες επιλογές.
3. Διστάζεις να επιστρέψεις το κρασί που δεν σου αρέσει
Όταν ο σερβιτόρος σου βάζει λίγο κρασί στο ποτήρι για να το δοκιμάσεις και περιμένει την έγκριση σου για να γεμίσει το ποτήρι και να αφήσει το μπουκάλι στο τραπέζι, δεν το κάνει ως μέρος ενός ιδιότυπου τελετουργικού σερβιρίσματος, αλλά περιμένει όντως να δει αν θα αποδεχθείς το συγκεκριμένο κρασί ή αν τελικά ζητήσεις κάτι άλλο. Και όχι, δεν είναι ντροπή να αλλάξεις γνώμη αν τελικά το κρασί που διάλεξες δεν σου αρέσει. Μην φοβάσαι λοιπόν να δοκιμάσεις το κρασί σου και να είσαι ειλικρινής για το αν σου άρεσε ή όχι, ειδικά αν το επέλεξες μετά από συμβουλή του sommelier ή του σερβιτόρου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα καταχραστείς αυτή τη δυνατότητα ζητώντας να δοκιμάσεις πολλά διαφορετικά κρασιά.
4. Δεν ζητάς τον sommelier όταν δεν έχεις σκοπό να ξοδέψεις πολλά
Όταν ένα εστιατόριο διαθέτει sommelier, είναι εκεί για όλους τους πελάτες και για αυτούς που μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα από 50€ ανά μπουκάλι και για όσους κάνουν πιο οικονομικές επιλογές. Αν έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις το κρασί σου με τη βοήθεια ενός sommelier, να το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς κατά 99,9% οι προτάσεις του θα είναι απόλυτα επιτυχείς και θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς ένα κρασί που θα ταιριάζει απόλυτα και με τα γούστα σου και με το φαγητό σου. Τι καλύτερο για να θεωρείται μια έξοδος επιτυχημένη;
5. Υποθέτεις ότι το κάθε ποτήρι ταιριάζει σε όλα τα κρασιά
Όταν τα εστιατόρια βάζουν 2 ποτήρια, διαφορετικού μεγέθους και σχήματος στο τραπέζι, δεν το κάνουν τυχαία ούτε για λόγους εντυπωσιασμού, αφού το κάθε κρασί έχει το ποτήρι του. Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, το λευκό κρασί μπαίνει στο μικρότερο ποτήρι και το κόκκινο στο μεγαλύτερο. Αν για κάποιο λόγο σου δώσουν λάθος ποτήρι για το κρασί σου, μην διστάσεις να ζητήσεις το σωστό και αν πρόκειται να αλλάξεις από λευκό σε ροζέ κρασί για παράδειγμα, ζήτα πάντα καινούργιο ποτήρι για να μην αναμειγνύεται το νέο κρασί με τα υπολείμματα του προηγούμενου.
6. Δεν επιστρέφεις ένα κακό κρασί από ευγένεια
Αν νομίζεις ότι το κρασί σου έχει κάποιο ελάττωμα (π.χ. είναι φελλομένο, πολύ θολό, μυρίζει άσχημα ή έχει κακή γεύση), ζήτα από τον σερβιτόρο ή τον sommelier να το δοκιμάσει για επιβεβαίωση και μην διστάζεις να το επιστρέψεις και να ζητήσεις κάποιο άλλο.
Δείτε επίσης:
Μάθε πώς να αξιολογείς μια φιάλη κρασί σε ένα εστιατόριο