Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Unite, του μεγαλύτερου συνδικάτου στη Βρετανία και την Ιρλανδία, ένα μεγάλο ποσοστό μαγείρων θεωρούν ότι οι αγχώδεις συνθήκες που επικρατούν στο επάγγελμά τους επιδρούν αρνητικά στη σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση.
Το επάγγελμα του μάγειρα έχει ατελείωτες απαιτήσεις. Το εξοντωτικό ωράριο, η ένταση και οι αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες εργασίας είναι το τρίπτυχο που ενίοτε απωθεί τους περισσότερους από τους επίδοξους σεφ να σταθούν στο χώρο της εστίασης. Τα αποτελέσματα λοιπόν νέας έρευνας στην οποία συμμετείχαν 265 μέλη του συνδικάτου Unite έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το να ακολουθήσει κάποιος το συγκεκριμένο επάγγελμα προϋποθέτει πραγματικά γερή… κράση.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, το 44% των επαγγελματιών δήλωσαν ότι εργάζονται μεταξύ 48 και 60 ωρών την εβδομάδα ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι ξεπερνά συστηματικά τις 60 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Μάλιστα, οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα αποκάλυψαν ότι αντιμετωπίζουν πλέον ως κάτι αναμενόμενο το να ξεπεράσουν το τυπικό ωράριο της βάρδιάς τους ενώ όταν ρωτήθηκαν αν όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στην υγεία τους, το 69% απάντησε θετικά. Τα αποτελέσματα αναφορικά με τη συνάφεια σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών με το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι επίσης αποθαρρυντικά δεδομένου ότι το 51% δήλωσε ότι υποφέρει από κατάθλιψη, ενώ το 78% υποστήριξε ότι έπαθε κάποιο ατύχημα λόγω κόπωσης. Αρκετοί σεφ μάλιστα ανέφεραν ότι παίρνουν αναλγητικά, καταφεύγουν στο αλκοόλ ή κάποια άλλη βοηθητική ουσία προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ημέρας.
Ο Dave Turnball, ένας από τους υπεύθυνους της Unite του Λονδίνου, σε σχετική ανακοίνωση, υποστήριξε ότι στόχος αυτής της έρευνας είναι να αλλάξει το μότο «δουλειά μέχρι τελικής πτώσεως» που επικρατεί στους μαγειρικούς κύκλους δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι υποχρέωση των εργοδοτών να εξασφαλίσουν ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον ώστε να μη διαταράσσονται σημαντικές ισορροπίες. Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα αποκλειστικά των επαγγελματιών που εργάζονται στο Λονδίνο αλλά παγκόσμιο φαινόμενο γιατί οι εργοδότες των ξενοδοχείων και εστιατορίων θεωρούν δεδομένη την αντοχή των μαγείρων λόγω του πάθους για τη δουλειά τους και της επαγγελματικής τους δέσμευσης. Οι πρόσθετες αυτές ώρες εργασίας συχνά είναι άνευ αποδοχών και όταν το συγκεκριμένο θέμα “τίθεται επί τάπητος” από τους επαγγελματίες για να συζητηθεί σοβαρά, κατηγορούνται ότι δε διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους και οι εργοδότες αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη».
Δείτε επίσης
Έχουν και οι σεφ τις εμμονές τους. Ξέρεις ποιες είναι αυτές;
6 πράγματα που εκνευρίζουν έναν σεφ
«Fair Kitchens»: Μια πρωτοβουλία για πιο «δίκαιες» κουζίνες