afelia

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο
  • ¾ φλιτζανιού κρασί κόκκινο, ξηρό
  • 2 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • νερό

Κλασικό πιάτο της κυπριακής κουζίνας, τα αφέλια δεν είναι άλλο από χοιρινό μαγειρεμένο με κρασί. Παραδοσιακά σερβίρεται με πλιγούρι (πουργούρι όπως το λένε στην Κύπρο).

Κόβετε το κρέας σε κύβους των 4εκ. περίπου, το βάζετε σε μεγάλο μπολ μαζί με το κρασί, το αλατοπίπερο και τους σπόρους κόλιανδρου και αφήνετε στο ψυγείο για ένα βράδυ, να μαριναριστεί.
Όταν θέλετε να το μαγειρέψετε, το στραγγίζετε και κρατάτε τη μαρινάδα στην άκρη. Ζεσταίνετε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι και σοτάρετε το κρέας να πάρει χρώμα.
Όταν ροδίσει προσθέτετε τη μαρινάδα: αν δεν φθάνει για να σκεπάσει το κρέας προσθέτετε και λίγο νερό. Σκεπάζετε με καπάκι και σιγοβράζετε επί μία ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί το κρέας και να πήξει λίγο η σάλτσα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το κρέας σε κύβους των 4εκ. περίπου, το βάζετε σε μεγάλο μπολ μαζί με το κρασί, το αλατοπίπερο και τους σπόρους κόλιανδρου και αφήνετε στο ψυγείο για ένα βράδυ, να μαριναριστεί.

Βήμα 2

Όταν θέλετε να το μαγειρέψετε, το στραγγίζετε και κρατάτε τη μαρινάδα στην άκρη. Ζεσταίνετε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι και σοτάρετε το κρέας να πάρει χρώμα.

Βήμα 3

Όταν ροδίσει προσθέτετε τη μαρινάδα: αν δεν φθάνει για να σκεπάσει το κρέας προσθέτετε και λίγο νερό. Σκεπάζετε με καπάκι και σιγοβράζετε επί μία ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί το κρέας και να πήξει λίγο η σάλτσα.