Οι φρέσκες αγκινάρες όπως και να το κάνουμε, υπερτερούν σε γεύση έναντι των κατεψυγμένων οπότε αν θέλουμε να τις μαγειρέψουμε στην εποχή τους, διαλέγουμε να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκες και τρυφερές.
Θυμόματε επίσης να αγοράσουμε γάντια για να τα φορέσουμε κατά τη διαδικασία καθαρισμού τους. Από κει και πέρα ακολουθείτε τα εξής βήματα:
• Διαλύετε μέσα σε λεκανίτσα με κρύο νερό 2 κουταλιές σούπας αλεύρι και το χυμό ενάμιση λεμονιού.
• Κρατάτε δίπλα σας το μισό λεμόνι και φοράτε γάντια χειρουργικά για να μην μαυρίσουν τα χέρια σας.
• Με ένα μαχαίρι κόβετε το στέλεχος (κοτσάνι) της αγκινάρας 2-3 εκ. από τη βάση της. Αν θέλετε να στρώσετε τις αγκινάρες σε ταψί και να τις γεμίσετε από πάνω, αφαιρέστε τελείως το κοτσάνι.
• Τραβάτε και κόβετε με τα χέρια τα σκληρά φύλλα της αγκινάρας που βρίσκονται κοντά στη βάση της.
• Τοποθετείτε την αγκινάρα με το πλάι πάνω σε επιφάνεια κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε και αφαιρείτε το κεφάλι (το πάνω μέρος) της.
• Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζετε το σκληρό πράσινο μέρος του κοτσανιού της αγκινάρας να φύγουν οι ίνες. Το περνάτε με λεμόνι.
• Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε από το εσωτερικό της καρδιάς της αγκινάρας το μαλλιαρό μέρος.
• Με κοφτερό μαχαίρι και κρατώντας την αγκινάρα στο πλάι, την καθαρίζετε γύρω γύρω από όλα τα υπόλοιπα των σκληρών φύλλων, μέχρι να φτάσετε στην καρδιά.
• Την αλείφετε με την λεμονόκουπα και την ρίχνετε στη λεκανίτσα με το νερό και το λεμόνι. Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες αγκινάρες.