zesti-komposta-ksiron-frouton
clock icon
55'

Ζεστή κομπόστα αποξηραμένων φρούτων με κρέμα πορτοκάλι

Υλικά

  • 2 φακελάκια τσάι πράσινο
  • 8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 8 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 8 χουρμάδες αποξηραμένους
  • 8 σύκα αποξηραμένα από την Κύμη
  • 8 φέτες μάνγκο αποξηραμένο
  • 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 5-6 γαρίφαλα
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισο
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • Για την κρέμα πορτοκάλι

  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • 500ml γάλα
  • 3 κρόκους αβγών
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 70γρ. κορνφλάουρ

Η κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα συνδυάζεται αρμονικά με μια φίνα κρέμα πορτοκαλιού, δημιουργώντας ένα ανάλαφρο και πολύ γευστικό επιδόρπιο.

Πρώτα ετοιμάζετε την κομπόστα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 4 νεροπότηρα νερό και το φέρνετε σε βρασμό. Βάζετε μέσα τα δύο φακελάκια τσάι και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά. Τα αφαιρείτε και προσθέτετε τη ζάχαρη. Ξαναβάζετε το μίγμα να βράσει.
Ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τα ξερά βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα σύκα και το μάνγκο. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Τέλος, προσθέτετε τους σπόρους του γλυκάνισου. Βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα φρούτα σας να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε ένα μπολ. Συνεχίζετε το βράσιμο της σάλτσας μέχρι να πήξει και να γίνει ένα απαλό σιρόπι, το οποίο αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάζετε την κρέμα πορτοκάλι: Ρίχνετε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μπλέντερ σας. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, διαλύετε το κορνφλάουρ σε δύο τρεις κουταλιές της σούπας νερό και το προσθέτετε στο κατσαρολάκι. Το βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύετε τα υλικά. Προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα με τους κρόκους και το πορτοκάλι. Η φωτιά σας πρέπει να είναι μέτρια και να είστε υπομονετικοί για να πήξει η κρέμα σιγά σιγά. Αν είναι δυνατή, μπορεί να κόψουν οι κρόκοι και η κρέμα να πήξει πάρα πολύ.
Όταν αποκτήσει βελούδινη υφή, αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Πού και πού την ανακατεύετε για να μην κάνει κρούστα από πάνω. Αν σας σφίξει πολύ, τη ζεσταίνετε πάλι μαζί με δύο κουταλιές νερό.
Σερβίρετε βάζοντας σε ένα μπολ μερικές κουταλιές κρέμα πορτοκάλι και μερικά φρούτα κομπόστα, περιχύνοντας με λίγη σάλτσα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε την κομπόστα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 4 νεροπότηρα νερό και το φέρνετε σε βρασμό. Βάζετε μέσα τα δύο φακελάκια τσάι και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά. Τα αφαιρείτε και προσθέτετε τη ζάχαρη. Ξαναβάζετε το μίγμα να βράσει.

Βήμα 2

Ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τα ξερά βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα σύκα και το μάνγκο. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Τέλος, προσθέτετε τους σπόρους του γλυκάνισου. Βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα φρούτα σας να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε ένα μπολ. Συνεχίζετε το βράσιμο της σάλτσας μέχρι να πήξει και να γίνει ένα απαλό σιρόπι, το οποίο αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την κρέμα πορτοκάλι: Ρίχνετε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μπλέντερ σας. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 4

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, διαλύετε το κορνφλάουρ σε δύο τρεις κουταλιές της σούπας νερό και το προσθέτετε στο κατσαρολάκι. Το βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύετε τα υλικά. Προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα με τους κρόκους και το πορτοκάλι. Η φωτιά σας πρέπει να είναι μέτρια και να είστε υπομονετικοί για να πήξει η κρέμα σιγά σιγά. Αν είναι δυνατή, μπορεί να κόψουν οι κρόκοι και η κρέμα να πήξει πάρα πολύ.

Βήμα 5

Όταν αποκτήσει βελούδινη υφή, αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Πού και πού την ανακατεύετε για να μην κάνει κρούστα από πάνω. Αν σας σφίξει πολύ, τη ζεσταίνετε πάλι μαζί με δύο κουταλιές νερό.

Βήμα 6

Σερβίρετε βάζοντας σε ένα μπολ μερικές κουταλιές κρέμα πορτοκάλι και μερικά φρούτα κομπόστα, περιχύνοντας με λίγη σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb