Οι συνέπειες της κατανάλωσης των τρανς λιπαρών είναι γνωστές, γι’ αυτό και με επίσημο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να θέσει συγκεκριμένο όριο στη χρήση τους από τη βιομηχανία τροφίμων.
Οι συγκεκριμένες ουσίες αποδεδειγμένα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και παχυσαρκίας και συνδέονται επίσης άμεσα με την εμφάνιση νόσων, όπως αλτσχάιμερ, καθώς και περιστατικά στειρότητας. Τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια και παρεμφερή σνακ, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, όπως τα onion rings κ.ά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη τέτοιων τροφών πρέπει να είναι μηδενική αφού ουσιαστικά δεν μάς προσφέρουν κάτι διατροφικά. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, πρέπει η κατανάλωση να περιορίζεται στο ελάχιστο.
Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 586 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 38 αποχές, επισημαίνονται σχετικά στοιχεία της Κομισιόν σύμφωνα με τα οποία μόνο ένας στους τρεις καταναλωτές στην Ε.Ε είναι γνώστης της ύπαρξης και των συνεπειών της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν τρανς λιπαρά. Αυτό είναι προφανώς απόδειξη ότι οι σχετικές διατροφικές ενδείξεις πάνω στα προϊόντα δεν είναι αρκετές οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προβεί το συντομότερο δυνατό- το πολύ εντός της επόμενης διετίας- σε δραστικότερα μέτρα προτείνοντας ένα μέγιστο επιτρεπόμενο όριο αναφορικά με τη χρήση των τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία τροφίμων.
Σύμφωνα με στοιχεία, η θέσπιση νόμιμων ορίων για τα βιομηχανικής παρασκευής τρανς-λιπαρά στη Δανία, που εισήγαγε ένα εθνικό όριο της τάξης του 2% για τα τρανς-λιπαρά σε έλαια και λίπη το 2003, ήταν επιτυχής και επέφερε σημαντική μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρόμοια εθνικά νομικά όρια έχουν έκτοτε εισαχθεί στην Αυστρία (2009), την Ουγγαρία (2013) και τη Λετονία (2015). Εθελοντικά μέτρα για τη μείωση της περιεκτικότητας σε τρανς-λιπαρά οξέα εφαρμόζονται στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Εθνικές διατροφικές συστάσεις έχουν εκδοθεί στη Βουλγαρία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία.
Τον Ιούνιο του 2015, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε μια απόφαση βάσει της οποίας τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, η κύρια πηγή των βιομηχανικά επεξεργασμένων τρανς-λιπαρών στα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν αναγνωρίζονται πλέον ως ασφαλή για να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και θα απαγορευθούν από τον Ιούνιο του 2018.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τρανς-λιπαρά χρησιμοποιούνται περισσότερο στα φθηνότερα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο εκτεθειμένα σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σ’ αυτά, διογκώνοντας περισσότερο τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.