Λαχανικά της Μεσογείου και τα δύο, με το κουνουπίδι να είναι ευρέως γνωστό από τα αρχαία χρόνια σε Ελλάδα και Αίγυπτο, ενώ το μπρόκολο αποκλειστικά στους Ρωμαίους, παραμένοντας άγνωστο στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι το 17ο αιώνα. Τότε περίπου ταξίδεψαν και στην Αμερική με το μπρόκολο να καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα.
Τι μάς προσφέρουν
Έχουν αποκτήσει κακή φήμη για τη μυρωδιά τους όταν βράζουν, αλλά έχουν κερδίσει το σεβασμό για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνες Α, Β1, C και β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, εξουδετερώνει μικρόβια που προκαλούν έλκος στο στομάχι, ενώ προλαμβάνει και καταπολεμά τον καρκίνο του στομάχου.
Το κουνουπίδι από την άλλη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ αποτελεί σημαντική αντικαρκινική τροφή. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του αίματος και του ήπατος, προστατεύοντας ταυτόχρονα από εγκεφαλικά επεισόδια, εντερικές διαταραχές και διατηρώντας τη χοληστερόλη σε θεμιτά επίπεδα.
Νόστιμες ιδέες με μπρόκολο και κουνουπίδι
Σπάνια λείπουν από το τραπέζι μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αφού βρασμένα και περιχυμένα με λίγο λάδι και λεμόνι γίνονται μια τέλεια ζεστή σαλάτα. Μπορείτε, επίσης, να τα βαπτίσετε στο ξίδι και να έχετε μπουκετάκια τουρσί όποτε θελήσετε. Το κουνουπίδι γιαχνί είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό, ενώ το μπρόκολο, όταν τηγανίζεται, συνοδεύει από κρέατα μέχρι ψάρια. Δοκιμάστε το και γκρατέν ή σε μακαρονάδες με σολομό. Το δε κουνουπίδι «παντρεύεται» με πατάτα και καυτερά μπαχαρικά, δίνοντας ένα ανατολίτικο πιάτο (biryani) που τρώγεται μαζί με ρύζι και αραβικές πίτες.
Και 10 νόστιμες συνταγές από τους σεφ μας
Με μπρόκολο…
Σιουφιχτά με πέστο μπρόκολο
Quiche με μπρόκολο, πιπεριές και ντομάτα
Πέννες με κοτόπουλο, μπρόκολο και σπανάκι
Γκρατέν με μανιτάρια, μπρόκολο, μπέικον και μπεσαμέλ
Με κουνουπίδι…
Τάρτα με κουνουπίδι ψητό και καραμελωμένα κρεμμύδια
Σούπα με κουνουπίδι και γιαούρτι
Κουνουπίδι τηγανητό με πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Πικάντικο κουνουπίδι με κανέλα
Δείτε επίσης:
10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το μπρόκολο