Μια πίτα διαφορετική από τις άλλες, με βάση την πατάτα χωρίς φύλλο.
Υλικά
- 2½ κιλά πατάτες με τη φλούδα, πλυμένες καλά
- 100ml ελαιόλαδο+λίγο επιπλέον για το ταψί
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ψιλά καρέ
- 100ml γάλα
- 4 αβγά, χτυπημένα ελαφρώς
- 200γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη, ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
- 100γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 100γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια ρίγανης, φρέσκιας, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας, κοφτή, ρίγανη ξερή, τριμμένη
- φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις τρυπάτε για να δείτε αν έγιναν. Τις αφήνετε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε και τις ξεφλουδίζετε. Τις περνάτε από το μύλο λαχανικών ή τις λιώνετε με ένα πιρούνι.Βήμα 2
Όση ώρα βράζουν οι πατάτες, σοτάρετε το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι, μέχρι να μαραθεί και να μαλακώσει κάπως. Το αφήνετε να κρυώσει και μόλις λιώσετε τις πατάτες, το προσθέτετε στον πουρέ και ανακατεύετε.Βήμα 3
Προσθέτετε το γάλα, τα αβγά, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι, εκτός από 2 κουτ. σούπας που θα κρατήσετε για να αλείψετε την επιφάνεια. Ανακατεύετε πολύ καλά με μια κουτάλα για να ενωθούν τα υλικά καλά.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε ένα ταψί διαστάσεων 30x40 εκ. και απλώνετε το μίγμα της «πατατόπιτας» ομοιόμορφα ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αλείφετε με ένα πινελάκι προσεκτικά την επιφάνεια της «πίτας» με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Σερβίρετε την «πίτα» συνοδεύντάς τη με μια δροσερή σαλάτα ή και σκέτη ως σνακ.Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή