Η βρώμη, λόγω της ικανότητας να μας χορταίνει άμεσα και για μεγάλο διάστημα, αποτελεί ιδανική λύση για πρωινό και ελαφρύ γεύμα, αλλά γνωρίζετε πόσα ακόμη οφέλη παρέχει στον οργανισμό;
Το πολύτιμο αυτό δημητριακό, βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και όχι τυχαία. Η μοναδική αξία της βρώμης, κρύβεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, όπως οι φυτικές ίνες (λιγνίνη και β-γλυκάνες), οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα ιχνοστοιχεία.
Από τα μεγαλύτερα «δώρα» της βρώμης, στον οργανισμό, αποτελούν η συμβολή της στη μείωση της χοληστερίνης και του υψηλού σακχάρου του αίματος, λόγω των β-γλυκανών που περιέχει.
Ειδικότερα, η βρώμη βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, συμβάλλοντας στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, στο πλαίσιο φυσικά μίας ισορροπημένης διατροφής. Και όσον αφορά στη μείωση του σακχάρου, η ιδιότητα αυτή οφείλεται στο ότι προκαλεί χαμηλή γλυκαιμική απάντηση, δηλαδή δεν αυξάνει επικίνδυνα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή της, συμβάλλοντας στο γλυκαιμικό έλεγχο.
Ένα ακόμη όφελος που αποκομίζουμε από την κατανάλωση βρώμης, είναι η ικανότητα να ελέγχουμε το βάρος και να διατηρούμε τη γραμμή μας. Καθώς η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενισχύει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην επίτευξη και διατήρηση του επιθυμητού βάρους, ενώ η κατανάλωση βρώμης, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης δίαιτας αδυνατίσματος, συμβάλλει και στη μείωση των πόντων στην περιοχή της περιφέρειας. Σημειώστε επίσης, ότι η βρώμη περιέχει ελάχιστα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι.
Οι πρωτεΐνες είναι πολλαπλώς χρήσιμες για τον οργανισμό, που τις έχει ανάγκη για να επιτελεί πολλές λειτουργίες του. Βοηθούν στην ανάπτυξη και αποκατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων, συμβάλλουν στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η βρώμη, λοιπόν, που είναι το δημητριακό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεϊνών, σε σχέση με άλλα σιτηρά, ενισχύει σημαντικά τις παραπάνω λειτουργίες. Ενώ, αναφορικά με τη πέψη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες.
Γευστικές προτάσεις
Πέρα από τον κλασσικό τρόπο για να γευτείτε την βρώμη, με κρύο ή ζεστό γάλα, υπάρχουν πολλές προτάσεις που θα την κάνουν ακόμη πιο λαχταριστή.
• Με γιαούρτι. Όπως προσθέτετε δημητριακά στο γιαούρτι, μπορείτε να προσθέσετε βρώμη. Εάν μάλιστα βάλετε και λίγο μέλι, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς στο πιάτο, θα έχετε ένα πλήρες, νόστιμο και χορταστικό γεύμα. Τα ίδια μπορείτε να προσθέσετε βέβαια και στο γάλα με τη βρώμη.
• Ρυζόγαλο χωρίς ρύζι. Ένα ρυζόγαλο, που δεν είναι ακριβώς ρυζόγαλο καθώς δεν περιέχει ρύζι, μπορείτε να φτιάξετε βράζοντας βρώμη με γάλα και μέλι ή ζάχαρη. Γεύση που θα θυμίζει κάπως το κλασσικό ρυζόγαλο, δίνει η κανέλα που θα πασπαλίσετε από πάνω.
• Cookies και μπάρες. Για ένα υγιεινό συνοδευτικό για τον καφέ, ή για ένα θρεπτικό σνακ, μπορείτε να ετοιμάσετε cookies και μπάρες δημητριακών με βρώμη. Θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
• Κέικ και μάφιν. Τα αγαπημένα μας κέικ και muffins γίνονται ακόμη πιο νόστιμα και σίγουρα πιο υγιεινά, εάν αντικαταστήσετε μέρος του αλευριού με βρώμη.
• Ψωμί, κριτσίνια. Όπως με τα κέικ, έτσι και στην περίπτωση του ψωμιού, αλλά και για τα κριτσίνια, μέρος από το αλεύρι μπορεί να αντικατασταθεί με βρώμη.
• Ελαφρύ γεύμα βρώμης. Η βρώμη δεν γίνεται νόστιμη μόνο εάν βράσει με γάλα, αλλά και με απλό νερό. Για ένα ελαφρύ γεύμα λοιπόν, βράστε τη βρώμη σας, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, ή και κάποιο άλλο μπαχαρικό της επιλογής σας και σερβίρετε με κάποιο μαλακό τυρί, όπως ανθότυρο.
• Μπιφτέκια και πανάρισμα. Αντικαθιστώντας την τριμμένη φρυγανιά με βρώμη, στα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια αλλά και το πανάρισμα, θα έχετε ένα υγιεινό φαγητό, ιδιαιτέρως νόστιμο. Θα λατρέψετε τη βρώμη ειδικά στο πανάρισμα, καθώς η κρούστα που δημιουργεί είναι πολύ τραγανή.