Είσαι λάτρης των μπέργκερ κι όμως, όποτε ακολουθείς την “do it yourself” μέθοδο πάντα κάτι πάει στραβά και το τέλειο μπέργκερ παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο; Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να μάθεις τι δεν κάνεις σωστά.
Δεν καθάρισες σωστά ούτε λάδωσες τη σχάρα
Όταν η σχάρα δεν καθαριστεί σωστά, το μπιφτέκι κολλάει πάνω στα καμμένα υπολείμματα και αυτό εκτός του ότι είναι ανθυγιεινό, καταστρέφει και το μπιφτέκι. Προτού, λοιπόν, ξεκινήσεις τη διαδικασία του ψησίματος, καθάρισε σωστά τη σχάρα, κάτι που θα κάνεις πιο αποτελεσματικά όταν είναι ζεστή. Τρίψ’ τη πρώτα καλά με την ειδική συρμάτινη βούρτσα και στη συνέχεια σκούπισέ τη με λαδωμένο χαρτί κουζίνας.
Δεν δίνεις σημασία στη σωστή αναλογία του λίπους στον κιμά
Το μπέργκερ για να γίνει ζουμερό και νόστιμο το θέλει το λιπάκι του και αν δεν διαλέξεις τον κατάλληλο τύπο κιμά, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Ζήτησε, λοιπόν, από τον κρεοπώλη να κόψει τον κιμά επί τόπου σε αναλογίες άπαχου κρέατος-λίπους 80%-20% αντίστοιχα. Απόφυγε καλύτερα την αγορά συσκευασμένου, ο φρέσκος είναι μακράν καλύτερος.
Βάζεις πολλά υλικά στο μίγμα του κιμά
Οι περισσότεροι προτιμάμε να προσθέτουμε στο μπιφτέκι διάφορα υλικά, όπως μπαχαρικά, κρεμμύδι, αβγό και άλλα για να εμπλουτίσουμε τη γεύση. Δοκίμασε να μην βάλεις τίποτε άλλο πέρα από αλάτι και πιπέρι στον κιμά -όχι στο ζύμωμα, αλλά από πάνω πριν ψηθούν-, αρκεί βέβαια να τηρήσεις την αναλογία που είπαμε παραπάνω.
«Μα πού πήγε το μπιφτέκι»;
Το κρέας όταν ψήνεται συρρικνώνεται οπότε όταν το πλάθεις θα πρέπει να υπολογίσεις η διάμετρός του να είναι γύρω στα 2,5 εκατοστά μεγαλύτερη από αυτή του ψωμιού που θα χρησιμοποιήσεις. Φρόντισε επίσης να υπάρχει ομοιομορφία και στο πάχος για να ψηθούν τα μπιφτέκια σωστά. 1-1,5 εκατοστά είναι μια χαρά, αν όμως τα θέλεις πιο παχιά, θα πρέπει να προσέξεις πολύ το χρόνο ψησίματος, όπως και τη θερμοκρασία γιατί το πιθανότερο είναι να καούν εξωτερικά και εσωτερικά να είναι ωμά. Στο γκριλ τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα μειώνοντας τη θερμοκρασία ψησίματος, αν όμως χρησιμοποιήσεις ψησταριά, θα πρέπει να αφήσεις τη φωτιά να «καθίσει» πριν τα βάλεις στη σχάρα.
Προσθέτεις αλάτι πριν πλάσεις τα μπιφτέκια
Ίσως να μην το έχεις σκεφτεί αλλά το αλάτισμα είναι βασικός παράγοντας που καθορίζει σημαντικά το ζουμερό αποτέλεσμα. Καταρχάς για να αρτύσεις τα μπιφτέκια σου ομοιόμορφα προτίμησε χοντρό αλάτι που δεν περιέχει χημικά πρόσθετα ή βελτιωτικά ροής. Πρόσθεσε, λοιπόν, τη στιγμή που τα βάζεις στη σχάρα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μην τα ζυμώνεις με αυτά γιατί το αλάτι έχει την ιδιότητα να στεγνώνει το κρέας διαλύοντας τις πρωτεΐνες, κάτι που κάνει τον κιμά πιο σφιχτό.
Τα πιέζεις για να ψηθούν πιο γρήγορα
Εντάξει, αυτό είναι ξεκάθαρη κακοποίηση… Τα μπιφτέκια κυριολεκτικά «αιμοραγούν» μπροστά στα μάτια σου κι εσύ συνεχίζεις νομίζοντας ότι έτσι θα ψηθούν όχι μόνο γρήγορα αλλά και σωστά. Σταμάτα αυτή τη συνήθεια τώρα και θα δεις πόσο λάθος έκανες.
Προσθέτεις το τυρί πολύ νωρίς
Αν βιάζεσαι να βάλεις το τυρί στο μπιφτέκι για να λιώσει, μην αναρωτιέσαι γιατί το μπιφτέκι δεν ψήθηκε σωστά και η σχάρα σου έγινε χάλια. Δοκίμασε να ψήσεις το μπιφτέκι 4 λεπτά από τη μία πλευρά και 2 από την άλλη και μετά να προσθέσεις το τυρί. Ψήνεις 2 ακόμα λεπτά και voila!
Σκεπάζεις την ψησταριά
Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν θα τα ψήσεις γρηγορότερα, αλλά η γεύση τους θα είναι παραπάνω απ’ ότι πρέπει καπνιστή. Μόλις «κάψει» η σχάρα, τοποθέτησέ τα στο πιο ζεστό μέρος και δώσε τους χρόνο… Τα τεχνάσματα για να επιταχύνεις το ψήσιμο δεν βγαίνουν συνήθως σε καλό.
Καλή επιτυχία!