Φτιάχνουμε βήμα-βήμα λαχταριστή Mont Blanc πάβλοβα σε ποτήρι με μαρέγκες, κρέμα κάστανο και φρούτα, με τη συνταγή της Νάντιας Μακρυγιάννη
Υλικά
- 150 γρ. ασπράδια αυγών
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 350 γρ. κρέμα κάστανο έτοιμη
- 70 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1,5 κ.γ. ρούμι μαύρο
- 400 ml γάλα φρέσκο
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κρόκους αυγών
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 1 λοβό βανίλιας, ανοιγμένο στη μέση κατά μήκος
- 240 ml κρέμα γάλακτος 35%, χτυπημένη σε σαντιγί
- 400 γρ. μιξ κόκκινων φρούτων
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1,5 κ.γ. χυμό λεμονιού
- λίγη υγρή βανίλια (προαιρετικά)
- λίγο λικέρ kirsch (λικέρ κεράσι)
- μαρόν γλασέ, του εμπορίου
Για τη μαρέγκα
Για την κρέμα κάστανο
Για την κρέμα βανίλια
Για τα φρούτα & το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαρέγκα: Σε μπεν μαρί ανακατεύουμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να φτάσει στους 60°C (αν δεν έχουμε βάζουμε μείγμα ανάμεσα στα δάχτυλά μας και τρίβουμε, δεν πρέπει να έχει κόκκους, πρέπει να έχει λιώσει η ζάχαρη). Μετά χτυπάμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ να σφίξει η μαρέγκα. Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε την άχνη. Μεταφέρουμε σε κορνέ.
Βήμα 2
Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί πιέζουμε το κορνέ και δημιουργούμε μικρές μαρέγκες. Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 70°-90°C να στεγνώσουν για 2-3 ώρες, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Βήμα 3
Κρέμα κάστανο: Χτυπάμε με μίξερ την έτοιμη κρέμα κάστανο, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος ενσωματώνουμε και το ρούμι.
Βήμα 4
Κρέμα βανίλια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τον ανοιγμένο στη μέση λόβο βανίλιας. Παράλληλα σε μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και το κορν φλάουρ. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα, το ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών. Επαναφέρουμε όλο το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια το απλώνουμε σε ένα πλατύ σκεύος και το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να κρυώσει.Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, τη χτυπάμε στο μίξερ με για 1΄ να αφρατέψει. Ρίχνουμε τη σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά με μια μαρίζ.
Βήμα 5
Φρούτα: Σε ένα μπολ βάζουμε τα κόκκινα φρούτα μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, λίγο λικέρ και λίγη υγρή βανίλια. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για 20΄ στο ψυγείο.
Βήμα 6
Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε σε ποτήρια τα κόκκινα φρούτα, μετά κρέμα βανίλια, σπασμένες μαρέγκες και από πάνω κρέμα κάστανο. Διακοσμούμε με επιπλέον κομματάκια μαρέγκας και μαρόν γλασέ.
Styling, Food styling, Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη