Το χριστόψωμο δεν λείπει ποτέ από το εορταστικό τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα ψωμιά είναι τα μπαχαρικά που περιέχει, αλλά και ο χαρακτηριστικός σταυρός που το στολίζει.
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γρ. αλεύρι ολικής
- 10 γρ. μέλι
- 2 γρ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 1 γρ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1 γρ. καρδάμωμο, σκόνη
- 15 γρ. μαγιά ξερή
- 8 γρ. αλάτι
- 310 ml νερό
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
- 1 κουτ. σούπας νερό
Για 6-8 άτομα
Για την επάλειψη
Tips
- Χαρακτηριστικό σχέδιο του χριστόψωμου είναι ο σταυρός που γίνεται πλάθοντας δύο μικρές πλεξούδες με τη ζύμη που κρατήσαμε και τοποθετώντας τες σταυρωτά.
- Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε τσαμπιά σταφύλια ή λουλούδια.
- Διακοσμούμε το καρβέλι μας με ολόκληρα καρύδια μπήγοντάς τα στην επιφάνεια πριν φουσκώσει για δεύτερη φορά το ζυμάρι.
- Τα σχέδια τα κολλάμε κατευθείαν πάνω στο καρβέλι μας επίσης πριν φουσκώσει το ζυμάρι, πιέζοντας ελαφρώς για να κολλήσουν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 15΄ με το εξάρτημα γάντζος.
Βήμα 2
Τοποθετούμε σε μπολ το ζυμάρι, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 3
Κρατάμε 100 γρ. ζυμαριού στην άκρη. Πλάθουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα και το τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ.
Βήμα 4
Με τα 100 γρ. ζύμης που κρατήσαμε στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα παραδοσιακά σχέδια (βλέπε tips). Αφήνουμε να φουσκώσει για 30' σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 5
Επάλειψη: Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με το διάλυμα από αυγό, γάλα και νερό.
Βήμα 6
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50' στους 180°C.
Βήμα 7
Συνταγή: Ηρώ Κορδώνη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography