xristopsomo me mpaxarika_anoigma
clock icon
2:40'

Χριστόψωμο με μπαχαρικά

Υλικά

    Για 6-8 άτομα

  • 200 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής
  • 10 γρ. μέλι
  • 2 γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • 1 γρ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 γρ. καρδάμωμο, σκόνη
  • 15 γρ. μαγιά ξερή
  • 8 γρ. αλάτι
  • 310 ml νερό
  • Για την επάλειψη

  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας νερό

Tips

  • Χαρακτηριστικό σχέδιο του χριστόψωμου είναι ο σταυρός που γίνεται πλάθοντας δύο μικρές πλεξούδες με τη ζύμη που κρατήσαμε και τοποθετώντας τες σταυρωτά.
  • Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε τσαμπιά σταφύλια ή λουλούδια.
  • Διακοσμούμε το καρβέλι μας με ολόκληρα καρύδια μπήγοντάς τα στην επιφάνεια πριν φουσκώσει για δεύτερη φορά το ζυμάρι.
  • Τα σχέδια τα κολλάμε κατευθείαν πάνω στο καρβέλι μας επίσης πριν φουσκώσει το ζυμάρι, πιέζοντας ελαφρώς για να κολλήσουν.

Το χριστόψωμο δεν λείπει ποτέ από το εορταστικό τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα ψωμιά είναι τα μπαχαρικά που περιέχει, αλλά και ο χαρακτηριστικός σταυρός που το στολίζει.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 15΄ με το εξάρτημα γάντζος.

Τοποθετούμε σε μπολ το ζυμάρι, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Κρατάμε 100 γρ. ζυμαριού στην άκρη. Πλάθουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα και το τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ.

Με τα 100 γρ. ζύμης που κρατήσαμε στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα παραδοσιακά σχέδια (βλέπε tips). Αφήνουμε να φουσκώσει για 30' σε θερμοκρασία δωματίου.

Επάλειψη: Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με το διάλυμα από αυγό, γάλα και νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50' στους 180°C.

Συνταγή: Ηρώ Κορδώνη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 15΄ με το εξάρτημα γάντζος.

Βήμα 2

Τοποθετούμε σε μπολ το ζυμάρι, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 3

Κρατάμε 100 γρ. ζυμαριού στην άκρη. Πλάθουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα και το τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ.

Βήμα 4

Με τα 100 γρ. ζύμης που κρατήσαμε στολίζουμε την επιφάνεια με διάφορα παραδοσιακά σχέδια (βλέπε tips). Αφήνουμε να φουσκώσει για 30' σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 5

Επάλειψη: Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με το διάλυμα από αυγό, γάλα και νερό.

Βήμα 6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50' στους 180°C.

Βήμα 7

Συνταγή: Ηρώ Κορδώνη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography