Σε ένα γιορτινό γεύμα οι σούπες είναι πάντα απαραίτητες στο τραπέζι αφού «ζεσταίνουν» τη διάθεση. Αυτή η αρωματική και ελαφριά κολοκυθόσουπα με μαραθόριζα θα εντυπωσιάσει με την ανατρεπτική της γεύση.
Υλικά
- 1.500 γρ. κολοκύθα, κομμένη στη μέση
- 300 γρ. μαραθόριζα, κομμένη σε τέταρτα
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο, χοντροκομμένο
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον 3 κουτ. σούπας για το ψήσιμο
- 700-800 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
- χυμό 1 πορτοκαλιού
- ¾ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- κρουτόν
- γιαούρτι
- σχοινόπρασο
Για 6 άτομα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Βήμα 2
Σε στενό αντικολλητικό ταψί τοποθετούμε ανάποδα την κολοκύθα.
Βήμα 3
Τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί τη μαραθόριζα, τα σκόρδα, το καρότο, το κρεμμύδι, ραντίζουμε με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα οποία βάζουμε επίσης στο ταψί.
Βήμα 4
Ψήνουμε στους 200οC για 1 ώρα και 20', βγάζουμε την κολοκύθα από τον φούρνο και αμέσως με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους, κρατώντας μόνο την καθαρή της ψημένη σάρκα.
Βήμα 5
Βάζουμε τη σάρκα της κολοκύθας και τα ψημένα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και τα 3/4 του ζωμού.
Βήμα 6
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και προσθέτουμε όσο επιπλέον ζωμό χρειάζεται για να πάρουμε την επιθυμητή υφή. Η σούπα θα πρέπει να είναι ελαφρώς πηχτή και βελούδινη.
Βήμα 7
Σερβίρουμε με κρουτόν, λίγο γιαούρτι και σχοινόπρασο.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη