Kolokithosoupa_eortastiko_anoigma
clock icon
1:35'

Αρωματική κολοκυθόσουπα με μαραθόριζα

Υλικά

    Για 6 άτομα

  • 1.500 γρ. κολοκύθα, κομμένη στη μέση
  • 300 γρ. μαραθόριζα, κομμένη σε τέταρτα
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο, χοντροκομμένο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον 3 κουτ. σούπας για το ψήσιμο
  • 700-800 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • ¾ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • κρουτόν
  • γιαούρτι
  • σχοινόπρασο

Σε ένα γιορτινό γεύμα οι σούπες είναι πάντα απαραίτητες στο τραπέζι αφού «ζεσταίνουν» τη διάθεση. Αυτή η αρωματική και ελαφριά κολοκυθόσουπα με μαραθόριζα θα εντυπωσιάσει με την ανατρεπτική της γεύση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Σε στενό αντικολλητικό ταψί τοποθετούμε ανάποδα την κολοκύθα.

Τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί τη μαραθόριζα, τα σκόρδα, το καρότο, το κρεμμύδι, ραντίζουμε με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα οποία βάζουμε επίσης στο ταψί.

Ψήνουμε στους 200οC για 1 ώρα και 20', βγάζουμε την κολοκύθα από τον φούρνο και αμέσως με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους, κρατώντας μόνο την καθαρή της ψημένη σάρκα.

Βάζουμε τη σάρκα της κολοκύθας και τα ψημένα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και τα 3/4 του ζωμού.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και προσθέτουμε όσο επιπλέον ζωμό χρειάζεται για να πάρουμε την επιθυμητή υφή. Η σούπα θα πρέπει να είναι ελαφρώς πηχτή και βελούδινη.

Σερβίρουμε με κρουτόν, λίγο γιαούρτι και σχοινόπρασο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Βήμα 2

Σε στενό αντικολλητικό ταψί τοποθετούμε ανάποδα την κολοκύθα.

Βήμα 3

Τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί τη μαραθόριζα, τα σκόρδα, το καρότο, το κρεμμύδι, ραντίζουμε με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα οποία βάζουμε επίσης στο ταψί.

Βήμα 4

Ψήνουμε στους 200οC για 1 ώρα και 20', βγάζουμε την κολοκύθα από τον φούρνο και αμέσως με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους, κρατώντας μόνο την καθαρή της ψημένη σάρκα.

Βήμα 5

Βάζουμε τη σάρκα της κολοκύθας και τα ψημένα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και τα 3/4 του ζωμού.

Βήμα 6

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και προσθέτουμε όσο επιπλέον ζωμό χρειάζεται για να πάρουμε την επιθυμητή υφή. Η σούπα θα πρέπει να είναι ελαφρώς πηχτή και βελούδινη.

Βήμα 7

Σερβίρουμε με κρουτόν, λίγο γιαούρτι και σχοινόπρασο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη