Tarta kolokitha_anoigma
clock icon
1:50'

Τάρτα με κίτρινη κολοκύθα και ανθότυρο

Υλικά

    Για 8 άτομα

    Για τη ζύμη

  • 340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 50 ml νερό
  • 20 ml ηλιέλαιο
  • 4 γρ. αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 3 αυγά
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. γκούντα
  • 100 γρ. μοτσαρέλα
  • 250 γρ. κίτρινη κολοκύθα, χωρίς φλούδα
  • 2 κοφτά κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ή δεντρολίβανο ή θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μία εντυπωσιακή -σε γεύση και εμφάνιση- τάρτα με κίτρινη κολοκύθα και ανθότυρο, η οποία ταιριάζει άψογα και σε ένα εορταστικό τραπέζι.

Ζύμη: Χτυπάμε όλα τα υλικά της ζύμης με φτερό στο μίξερ ή ζυμώνουμε στο χέρι μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

Απλώνουμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ., την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30' να σφίξει.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κάνουμε τρυπούλες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε όσπρια από πάνω για βάρος και προψήνουμε για 20' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις - ρύθμιση πάνω κάτω). Την ξεφουρνίζουμε χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο.

Γέμιση: Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και την ψήνουμε για 30' μέχρι να μαλακώσει.

Ρίχνουμε την κολοκύθα σε ένα μπολ και τη λιώνουμε με πιρούνι.

Σε ένα άλλο μπολ ψιλοκόβουμε το φασκόμηλο ή όποιο μυρωδικό χρησιμοποιήσουμε.

Στο μπολ με την κολοκύθα ρίχνουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τα τυριά και το μοσχοκάρυδο, το φασκόμηλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Αφού κρυώσει ελαφρά η ζύμη, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της γέμισης και ψήνουμε ξανά την τάρτα για 20'-25'.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εκτός φούρνου για τουλάχιστον 30' πριν σερβίρουμε.

Συνταγή: Αγάπη Μιχελή
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Χτυπάμε όλα τα υλικά της ζύμης με φτερό στο μίξερ ή ζυμώνουμε στο χέρι μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

Βήμα 2

Απλώνουμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ., την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30' να σφίξει.

Βήμα 3

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κάνουμε τρυπούλες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε όσπρια από πάνω για βάρος και προψήνουμε για 20' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις - ρύθμιση πάνω κάτω). Την ξεφουρνίζουμε χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο.

Βήμα 4

Γέμιση: Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και την ψήνουμε για 30' μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 5

Ρίχνουμε την κολοκύθα σε ένα μπολ και τη λιώνουμε με πιρούνι.

Βήμα 6

Σε ένα άλλο μπολ ψιλοκόβουμε το φασκόμηλο ή όποιο μυρωδικό χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 7

Στο μπολ με την κολοκύθα ρίχνουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τα τυριά και το μοσχοκάρυδο, το φασκόμηλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 8

Αφού κρυώσει ελαφρά η ζύμη, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της γέμισης και ψήνουμε ξανά την τάρτα για 20'-25'.

Βήμα 9

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εκτός φούρνου για τουλάχιστον 30' πριν σερβίρουμε.

Συνταγή: Αγάπη Μιχελή
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη