Η βασιλόπιτα είναι από τα ελάχιστα έθιμα με τόσους συμβολισμούς αλλά και τόση ελευθερία στην κουζίνα. Ξεκινάει ως γλυκό της Πρωτοχρονιάς, με φλουρί, ευχές και τελετουργία, όμως τα τελευταία χρόνια ξεφεύγει από τα στενά όρια της παράδοσης και μεταμορφώνεται. Από σοκολατένια κέικ και ανεβατές ζύμες μέχρι πίτες με τυριά, λαχανικά και κρεατικά, η βασιλόπιτα γίνεται αφορμή για πειραματισμό χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα της.

Συγκεντρώσαμε 16 συνταγές, γλυκές και αλμυρές, παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες, για κάθε τραπέζι και κάθε γούστο. Για όσους θέλουν να μείνουν πιστοί στη γνώριμη γεύση αλλά και για εκείνους που βλέπουν τη βασιλόπιτα ως ένα ακόμη πιάτο του γιορτινού μενού, που μπορεί να σερβιριστεί από το πρωινό μέχρι το βραδινό τραπέζι. Μία πίτα, πολλές εκδοχές, με κοινό παρονομαστή την πρώτη μέρα της χρονιάς.

Η βασιλόπιτα σε 16 αλμυρές και γλυκές γεύσεις για το 2026

βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα κέικ από τον Στέλιο Παρλιάρο
Η συνταγή για την κλασική γεύση που θυμίζει κέικ, όπως μας την προτείνει ο Στέλιος Παρλιάρος. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ

Βασιλόπιτα με ανανά, αμύγδαλα και πορτοκάλι
Η πρωτοχρονιάτικη πρόταση σε μια συνταγή λίγο διαφορετική από τις κλασικές με τα αρώματα του πορτοκαλιού, τραγανά αμύγδαλα και τη γλύκα του ανανά. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Βασιλόπιτα κέικ με αποξηραμένα φρούτα και κρέμα κάστανου
Ένα πλούσιο κέικ με σταφίδες και κράνμπερις, γεμιστό με αφράτη κρέμα κάστανου και περιχυμένο από πάνω με ολόλευκο γλάσο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Βασιλόπιτα με καρύδια και καστανή ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη, τα καρύδια, η βανίλια και η κανέλα δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση σε αυτή την πίτα. Μην ξεχάσετε να της βάλετε φλουρί. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Βασιλόπιτα με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας
Συνδυάζει το αφράτο κέικ με τη σοκολάτα, τα μπαχαρικά και τα τραγανά καρύδια. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Σμυρναίικη βασιλόπιτα
Αυτή η συνταγή μοσχοβολά βούτυρο και τρίβεται στο στόμα σαν μπισκότο. Στη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν μια μικρή ξύλινη σφραγίδα με τον δικέφαλο, την οποία πίεζαν, πριν από το ψήσιμο, σε τέσσερις μεριές στην επιφάνεια της πίτας, ώστε να σχηματίζεται σταυρός. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πολίτικη βασιλόπιτα
Η πολίτικη ουσιαστικά είναι ένα αφράτο τσουρέκι, που μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα. Η επιτυχία της εξαρτάται από τη θερμοκρασία των υλικών κατά το πλάσιμο, και την ποιότητα του βουτύρου, που προστίθεται στο τέλος του ζυμώματος. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Βασιλόπιτα με καρύδια, ξερά φρούτα και μπαχαρικά
Μία γλυκιά και πολύ αρωματική πρόταση με υφή κέικ, για να ξεκινήσει ο νέος χρόνος με τον καλύτερο τρόπο. Ένας τυχερός θα βρει το φλουρί και ένας ακόμη πιο τυχερός θα προλάβει και δεύτερο κομμάτι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο, μέλι και ταχίνι
Αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από την κλασική εκδοχή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αυτή η συνταγή είναι ο πιο γλυκός τρόπος για να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ

Βασιλόπιτα τσουρέκι
Η τσουρεκένια εκδοχή, αυτής που ονομάζουμε πολίτικη, αλλά ελαφρώς παραλλαγμένη, με λιγότερη ζάχαρη κι αβγά από ότι συνήθως. Είναι τόσο νόστιμη, που με το ζόρι θα τη βρει το ξημέρωμα της νέας χρονιάς. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κρεατόπιτα πρωτοχρονιάτικη
Από το Λιτόχωρο, όπου η βασιλόπιτα ήταν παραδοσιακά αλμυρή και έκρυβε στην καρδιά της το φλουρί, μια πίτα με τρία διαφορετικά κρέατα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κιμαδόπιτα με πράσο
Μια παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συνταγή, που παίρνει το ρόλο της βασιλόπιτας, αφού μέσα του κρύβουν το φλουρί για τον τυχερό της νέας χρονιάς. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Αντί για βασιλόπιτα κοτόπιτα από τη Θεσσαλία
Εδώ σας έχουμε μια νόστιμη συνταγή από τη Θεσσαλία. Μάλιστα, παραδοσιακά σε αυτή την πίτα έβαζαν ένα σταυρό φτιαγμένο από άχυρο αντί για φλουρί, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε έναν ξύλινο ή μεταλλικό. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ποντιακή αλμυρή βασιλόπιτα
Μια ασυνήθιστη πρόταση από την ποντιακή παράδοση. Εδώ, έχουμε την παραλλαγή μιας συνταγής από το βιβλίο Εδεσματολόγιον Πόντου της Έφης Γρηγοριάδου. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.


Πρασοκρεατοτυρόπιτα
Η απόλυτη πίτα του χειμώνα, που συνδυάζει τον κιμά με τη γλύκα του πράσου και της γραβιέρας μαζί με ελαφρά αρώματα μπαχαρικών και καπνισμένου αλλαντικού. Στη Μακεδονία όταν τη φτιάχνουν την Πρωτοχρονιά της βάζουν φλουρί. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Η εμβληματική βασιλόπιτα της Aγιάσου
Η Βασιλόπιτα της Αγιάσου παραδοσιακά φτιαχνόταν, όπως προδίδει το όνομα, για την αλλαγή του έτους. Αποτελείται από 35 έως 50 φύλλα, βούτυρο, ε.π.ελαιόλαδο, μπαχάρια και γέμιση από τυριά πλασμένα με ζάχαρη. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.