Αυτή η μπρουσκέτα αποτελεί ένα απλό αλλά κομψό ορεκτικό με καταγωγή από την Τοσκάνη, που φτιάχνεται από ψημένο ψωμί (μπρουσκέτα) αλειμμένο με σκόρδο, περιχυμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και γαρνιρισμένο με φρέσκια, ώριμη ντομάτα και βασιλικό
Υλικά
- 8 φέτες ψωμί χωριάτικο
- 4–5 ώριμες ντομάτες (San Marzano ή ντοματίνια βελανίδια)
- 1–2 σκελίδες σκόρδο
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Φρέσκος βασιλικός
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες: 4/ 8 φέτες
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους και τις βάζουμε σε μπολ. Τις αλατίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μερικές σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο βασιλικό. Ανακατεύουμε απαλά και τις αφήνουμε να σταθούν για δέκα λεπτά, ώστε να βγάλουν τα φυσικά τους υγρά.
Βήμα 2
Στο μεταξύ ψήνουμε τις φέτες ψωμιού σε σχάρα ή γκριλ μέχρι να αποκτήσουν τραγανή κρούστα αλλά να μείνουν μαλακές στο εσωτερικό. Μόλις βγουν ζεστές, τις τρίβουμε απαλά με σκόρδο.
Βήμα 3
Μοιράζουμε την ντομάτα πάνω στις φέτες ψωμιού, περιχύνουμε με λίγο ακόμη ε.π.ελαιόλαδο και ολοκληρώνουμε με φύλλα βασιλικού. Σερβίρεται αμέσως, όσο το ψωμί είναι ακόμη ζεστό και οι ντομάτες δροσερές.