pikantikes-garides-salata-kouskous-anoigma
clock icon
25'

Πικάντικες γαρίδες με σαλάτα κουσκούς

Υλικά

  • 24 γαρίδες Νο 1 ή Νο 3
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 πιπεριά καυτερή, κομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο
  • 12 κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν
  • 5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • Για τη σαλάτα κουσκούς

  • 300 γρ. κουσκούς
  • 15 ντοματίνια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κ.σ. λευκό βαλσάμικο
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σπόρους ροδιού
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, μυρώνια)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 λάιμ, τον χυμό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Χρειάζονται μόνο 25΄για να ετοιμάσετε αυτή την σαλάτα με τις πικάντικες γαρίδες και το κουσκούς. Εύκολη και νόστιμη, θα μπορούσε να σταθεί και ως κυρίως πιάτο.

Σαλάτα: Βράζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα απλώνουμε τα ντοματίνια, το σκόρδο, το θυμάρι, το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στους 100°C για περίπου 45΄, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ανακατεύουμε το κουσκούς, το ρόδι, τα βότανα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια όλα ψιλοκομμένα, το επιπλέον ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Γαρίδες: Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος και το έντερο, αφήνοντας μόνο το κεφάλι και την ουρά. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μη μαυρίσει. Αλευρώνουμε ελαφρά τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε για περίπου 2΄ από τη μία πλευρά.

Τις γυρίζουμε, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά όλα ψιλοκομμένα, μαζί και τους κόκκους πιπεριού, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2΄.

Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τη μουστάρδα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 3΄ ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε τις γαρίδες πάνω στη σαλάτα κουσκούς ή και στο πλάι.

Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Styling—ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΛΥΚΟΥΡΈΣΗ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Σαλάτα: Βράζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα απλώνουμε τα ντοματίνια, το σκόρδο, το θυμάρι, το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στους 100°C για περίπου 45΄, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ανακατεύουμε το κουσκούς, το ρόδι, τα βότανα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια όλα ψιλοκομμένα, το επιπλέον ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 2

Γαρίδες: Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος και το έντερο, αφήνοντας μόνο το κεφάλι και την ουρά. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μη μαυρίσει. Αλευρώνουμε ελαφρά τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε για περίπου 2΄ από τη μία πλευρά.

Τις γυρίζουμε, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά όλα ψιλοκομμένα, μαζί και τους κόκκους πιπεριού, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2΄.

Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τη μουστάρδα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 3΄ ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε τις γαρίδες πάνω στη σαλάτα κουσκούς ή και στο πλάι.

Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Styling—ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΛΥΚΟΥΡΈΣΗ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY