Σεκέρ παρέ (şekerpare) σημαίνει «κομμάτι ζάχαρης» και αυτό ακριβώς ήταν ανέκαθεν. Ένα μικρό, σιροπιαστό κέρασμα που συνόδευε τον καφέ ή το τσάι ως ένδειξη φιλοξενίας. Η διαδρομή του όμως είναι πιο σύνθετη από όσο δείχνει η συνταγή του.

Το σεκέρ παρέ και η ιστορία του

Μια πλευρά της ιστορίας θέλει να πήρε το όνομά του από την Σεκέρ Παρέ, την έβδομη σύζυγο (Χασεκί Σουλτάν) του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε αρμένικη καταγωγή και ήταν παχουλή. Όπως και αν έχει, οι ιστορικές αναφορές τοποθετούν το σεκέρ παρέ στην κουζίνα του παλατιού, όπου τα γλυκά με σιρόπι, τα αμυγδαλωτά και τα γλυκίσματα με ξηρούς καρπούς θεωρούνταν ένδειξη πολυτέλειας. Η χρήση της ζάχαρης, που εκείνα τα χρόνια ήταν ακριβή πρώτη ύλη και ο τρόπος με τον οποίο σιροπιάζεται, το κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τον μπακλαβά, το ρεβανί ή τον σιμιγδαλένιο χαλβά.

Αν και δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε την αρχή της ιστορίας του, φαίνεται πως από το σαράι πέρασε, πιθανόν με απλουστευμένη μορφή, στα νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής.

Η γεωγραφική του εξάπλωση δεν περιορίζεται στην Κωνσταντινούπολη. Μετακινήθηκε στα Βαλκάνια, πέρασε σε αραβικές κουζίνες, εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές στη Μέση Ανατολή και, φυσικά, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Πολίτικης και της βορειοελλαδίτικης κουζίνας.

Ειδικότερα στην Κοζάνη όπου το γλυκό είναι εξαιρετικά δημοφιλές, το σεκέρ παρέ είναι γνωστό ως «σιροπιαστός κουραμπιές» ή «ζεματιστός κουραμπιές», λόγω της εμφάνισης, του μικρού σχήματος και του τρόπου που ρουφά το σιρόπι. Δεν πρόκειται όμως για κουραμπιέ, αλλά για την τοπική, αγαπημένη εκδοχή του ίδιου γλυκού.

Έτσι, σε κάθε περιοχή και σε κάθε νοικοκυριό το σεκέρ παρέ προσαρμόστηκε με μικρές διαφορές. Μάλιστα, σε εποχές ή περιοχές όπου το βούτυρο ήταν ακριβό, πολλοί το αντικαθιστούσαν με μαργαρίνη, γεγονός που πέρασε και σε αρκετές σύγχρονες συνταγές. Έτσι, το συναντάμε άλλοτε με αμύγδαλο, άλλοτε με φουντούκι, άλλοτε με περισσότερο ή λιγότερο σιμιγδάλι, άλλοτε με γάλα ή και όχι. Ο κοινός παρονομαστής όμως παρέμεινε και πλέον όταν λέμε σεκέρ παρέ αναφερόμαστε σε ολοστρόγγυλα μπαλάκια από βούτυρο (ή μαργαρίνη), αυγά και σιμιγδάλι, στο κέντρο των οποίων καρφώνονται αμύγδαλα ή φουντούκια και αφότου ψηθούν, αφήνονται σε ταψί έως ότου ρουφήξουν το σιρόπι ζάχαρης.

Η συνταγή για το σεκέρ παρέ από την Σιμόνη Καφίρη

Υλικά
170γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
170γρ. βούτυρο γάλακτος
225γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
170γρ νερό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
85γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κρόκους αυγών
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 φιαλίδιο βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αμύγδαλα ασπρισμένα (για τη διακόσμηση)

για το σιρόπι
700γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 ποτήρια νερό
βανίλια
χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση βήμα – βήμα

Βήμα 1
Βάζετε ¾ ποτηριού νερό και τα 225 γρ. ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 4-5′ ακόμη. Προσθέτετε τον χυμό λεμόνι, ανακατεύετε και αποσύρετε. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Βήμα 2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τα δύο είδη βουτύρου μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε σταδιακά το κρύο σιρόπι και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα λεπτά. Ρίχνετε τους κρόκους και τη βανίλια. Μόλις ενσωματωθούν, προσθέτετε το σιμιγδάλι. Το σιρόπι πρέπει να έχει κρυώσει για να μην «κόψει» το βούτυρο.

Βήμα 3
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Τα προσθέτετε σταδιακά στο μίξερ, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ομοιογενής και εύπλαστη.

Βήμα 4
Πλάθετε μικρά μπαλάκια, λίγο μεγαλύτερα από καρύδι. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας περίπου 2 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Πιέζετε σε κάθε μπαλάκι ένα αμύγδαλο έτσι ώστε να βυθιστεί ελαφρά. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια σας δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλεύρι. Απλώς αλείψτε τα με λίγο λάδι.

Βήμα 5
Ψήνετε για 25–30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο, χρυσαφί χρώμα. Αφήνετε τα σεκέρ παρέ να κρυώσουν ελαφρά.

Βήμα 6
Περιχύνετε τους χλιαρούς σεκέρ παρέ με καυτό σιρόπι μέσα στο ταψί χωρίς να τα καλύψετε πλήρως. Αφήνετε να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Τα αφήνετε τουλάχιστον 1 ώρα και στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε πιατέλα.

 

Διαβάστε επίσης

Ισλί, το μικρασιάτικο γεμιστό μελομακάρονο που «κεντιέται» στο χέρι