Tartes me loto
clock icon
1:20'

Βουτυρένιες τάρτες με καρύδια και λωτό

Υλικά

    Για 8 τάρτες

    Για τις τάρτες

  • 2 φύλλα σφολιάτας καλής ποιότητας
  • 4 μεγάλους πολύ ώριμους λωτούς
  • 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού κακουλέ, σκόνη
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • Για τα καρύδια

  • 200 γρ. καρύδια, ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 150 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού

Tips

  • Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για επιπλέον άρωμα

Ο λωτός είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου. Σε αυτή τη συνταγή συνδυάζεται με τον επίσης αγαπημένο μας καρπό, το καρύδι, και μας δίνει ένα εξαιρετικό γλυκό.

Καρύδια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου με το νερό και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Προσθέτουμε τα καρύδια, τον ανθό αλατιού και την κανέλα, αφήνουμε να πάρουν ξανά 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πολτοποιούμε τη μισή ποσότητα από τα καρύδια μέχρι να γίνει σαν βούτυρο και τα υπόλοιπα τα κρατάμε στο σιρόπι για το σερβίρισμα.

Τάρτες: Ανοίγουμε τα φύλλα σφολιάτας επάνω σε χαρτί ψησίματος και χωρίζουμε το καθένα σε 4 ίδια ορθογώνια κομμάτια.

Απλώνουμε μια στρώση από το «βούτυρο καρυδιού». Ρολάρουμε τις άκρες προς τα μέσα δημιουργώντας μικρό κόθρο και κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι.

Τοποθετούμε τις τάρτες στην κατάψυξη για 10' και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε σε μπολ τη σάρκα από τους λωτούς, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το βούτυρο.

Γεμίζουμε τις τάρτες με το μείγμα λωτού, αλείφουμε τις άκρες της σφολιάτας με ασπράδι και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 180°C για 35΄-40΄.

Σερβίρουμε τις ζεστές τάρτες με τα σιροπιασμένα καρύδια που κρατήσαμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Καρύδια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου με το νερό και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Προσθέτουμε τα καρύδια, τον ανθό αλατιού και την κανέλα, αφήνουμε να πάρουν ξανά 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Πολτοποιούμε τη μισή ποσότητα από τα καρύδια μέχρι να γίνει σαν βούτυρο και τα υπόλοιπα τα κρατάμε στο σιρόπι για το σερβίρισμα.

Βήμα 3

Τάρτες: Ανοίγουμε τα φύλλα σφολιάτας επάνω σε χαρτί ψησίματος και χωρίζουμε το καθένα σε 4 ίδια ορθογώνια κομμάτια.

Βήμα 4

Απλώνουμε μια στρώση από το «βούτυρο καρυδιού». Ρολάρουμε τις άκρες προς τα μέσα δημιουργώντας μικρό κόθρο και κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι.

Βήμα 5

Τοποθετούμε τις τάρτες στην κατάψυξη για 10' και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βήμα 6

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε σε μπολ τη σάρκα από τους λωτούς, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το βούτυρο.

Βήμα 7

Γεμίζουμε τις τάρτες με το μείγμα λωτού, αλείφουμε τις άκρες της σφολιάτας με ασπράδι και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.

Βήμα 8

Ψήνουμε στους 180°C για 35΄-40΄.

Βήμα 9

Σερβίρουμε τις ζεστές τάρτες με τα σιροπιασμένα καρύδια που κρατήσαμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη