Ο λωτός είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου. Σε αυτή τη συνταγή συνδυάζεται με τον επίσης αγαπημένο μας καρπό, το καρύδι, και μας δίνει ένα εξαιρετικό γλυκό.
Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτας καλής ποιότητας
- 4 μεγάλους πολύ ώριμους λωτούς
- 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 60 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
- ¼ κουτ. γλυκού κακουλέ, σκόνη
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. καρύδια, ελαφρώς καβουρδισμένα
- 150 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 4 κουτ. σούπας νερό
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
Για 8 τάρτες
Για τις τάρτες
Για τα καρύδια
Tips
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για επιπλέον άρωμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Καρύδια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου με το νερό και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Προσθέτουμε τα καρύδια, τον ανθό αλατιού και την κανέλα, αφήνουμε να πάρουν ξανά 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 2
Πολτοποιούμε τη μισή ποσότητα από τα καρύδια μέχρι να γίνει σαν βούτυρο και τα υπόλοιπα τα κρατάμε στο σιρόπι για το σερβίρισμα.
Βήμα 3
Τάρτες: Ανοίγουμε τα φύλλα σφολιάτας επάνω σε χαρτί ψησίματος και χωρίζουμε το καθένα σε 4 ίδια ορθογώνια κομμάτια.
Βήμα 4
Απλώνουμε μια στρώση από το «βούτυρο καρυδιού». Ρολάρουμε τις άκρες προς τα μέσα δημιουργώντας μικρό κόθρο και κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι.
Βήμα 5
Τοποθετούμε τις τάρτες στην κατάψυξη για 10' και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βήμα 6
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε σε μπολ τη σάρκα από τους λωτούς, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το βούτυρο.
Βήμα 7
Γεμίζουμε τις τάρτες με το μείγμα λωτού, αλείφουμε τις άκρες της σφολιάτας με ασπράδι και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Βήμα 8
Ψήνουμε στους 180°C για 35΄-40΄.
Βήμα 9
Σερβίρουμε τις ζεστές τάρτες με τα σιροπιασμένα καρύδια που κρατήσαμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη