Οι φθινοπωρινές ρίζες, όπως καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες, παντζάρια και σελινόριζα, «σμίγουν» με το ξινοτύρι και δημιουργούν ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύση.
Υλικά
- 4 μικρά καρότα
- 2 μεγάλα παντζάρια
- 1 φινόκιο
- 300 γρ. σελινόριζα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 γλυκοπατάτα
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 100 ml νερό
- 200 γρ. ξινοτύρι
Για 4 άτομα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε όλες τις ρίζες σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 3 εκ.) και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Τα βάζουμε σε μια γάστρα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι.
Βήμα 2
Ψήνουμε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.
Βήμα 3
Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 5'- 10' ώστε να πάρουν χρώμα οι ρίζες.
Βήμα 4
Σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά ξινοτύρι σε κάθε πιάτο.
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY