spanakolaxanoryzo_anoigma
clock icon
1:15'

Σπανακολαχανόρυζο με αχνιστό ψάρι

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 2 σκορπίνες, τα φιλέτα τους χωριστά, τα κόκαλα και τα κεφάλια για ζωμό
  • 300 γρ. σπανάκι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 500 γρ. λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μάραθο
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα και τον χυμό
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 600 ml ζωμό ψαριού
  • Για τον ζωμό

  • τα κόκαλα και τα κεφάλια από τα ψάρια
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 καρότο
  • 1 πράσο
  • λίγο σέλινο
  • 1 κρεμμύδι

Το σπανάκι δένει άψογα με το λάχανο και μαζί με το αχνιστό ψάρι δημιουργεί ένα εξαιρετικό πιάτο.

Ζωμός: Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 45'. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.

Φαγητό: Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο για 3' και το αφήνουμε στην άκρη. Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για 3'-4΄.

Προσθέτουμε το λάχανο και σοτάρουμε για 2', έπειτα το σπανάκι και το ρύζι.

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα μυρωδικά και τον ζωμό ψαριού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10'.

Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού (αλατοπιπερωμένα) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5' ακόμα σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζωμός: Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 45'. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.

Βήμα 2

Φαγητό: Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο για 3' και το αφήνουμε στην άκρη. Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για 3'-4΄.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το λάχανο και σοτάρουμε για 2', έπειτα το σπανάκι και το ρύζι.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα μυρωδικά και τον ζωμό ψαριού.

Βήμα 5

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10'.

Βήμα 6

Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Βήμα 7

Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού (αλατοπιπερωμένα) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5' ακόμα σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 8

Σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY