Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό πιάτο με πατάτες και αντζούγιες που το επιλέγουμε είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό. Στα tips θα βρείτε τη συνταγή για να φτιάξετε τις δικές σας σπιτικές αντζούγιες.
Υλικά
- 300 γρ. πατάτες, μικρές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κόκκινο, σε λεπτές φέτες
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
- 1 κουτ. γλυκού κάππαρη
- 1 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 4 λιαστές ντομάτες
- 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 8 αντζούγιες από βαζάκι
- 4 μίσχους κρίταμο
- αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου
- μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για 4 άτομα
Tips
- Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε 200 γρ. φρέσκο γαύρο, αφαιρώντας κεφάλια, κόκαλα και εντόσθια. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλέτα σε χαρτί κουζίνας. Τα απλώνουμε σε ένα σκεύος σε μονή στρώση και τα περιχύνουμε με μείγμα από 40 ml ελαιόλαδο, 1,5 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 κοπανισμένη σκελίδα σκόρδου, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Κατόπιν συνεχίζουμε με τη συνταγή μας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε με ένα σφουγγάρι χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα. Έπειτα τις κόβουμε σε μικρούς κύβους μαζί με τη φλούδα.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξίδι, την κάππαρη, το λεμονοθύμαρο, τον μαϊντανό, τη λιαστή ντομάτα σε λεπτές λωρίδες, το φρέσκο κρεμμύδι και την πάπρικα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.
Βήμα 3
Σερβίρουμε τις πατάτες με αλάτι, ελαιόλαδο, την κρεμμυδοσαλάτα και πάνω τα φιλέτα αντζούγιας και το κρίταμο.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη