Panino mortadella_anoigma
clock icon
25'

Panino, το ιταλικό σάντουιτς με μορταδέλα

Υλικά

    Για 6 άτομα

    Για το πέστο

  • 20 φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 20 γρ. τρυφερή ρόκα
  • 2 κουτ. σούπας φιστίκι Αιγίνης
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 60-70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σάντουιτς

  • 2 φοκάτσιες, 6 κομμάτια
  • 3 μπάλες μπουράτα
  • 18 πολύ λεπτές φέτες μορταδέλα
  • 12 λιαστές ντομάτες, καλής ποιότητας
  • λίγα φύλλα ρόκας
  • ε.π. ελαιόλαδο

Tips

  • Εκτός από φοκάτσια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο ψωμί μάς αρέσει.

Τις δεκαετίες των ’70-’80 τα πανίνι έγιναν σύμβολο της κουλτούρας των μπαρ στο Μιλάνο. Ψωμί ψημένο, γεμισμένο με ιταλικά αλλαντικά και τυριά, σε μικρά σάντουιτς. Ουσιαστικά, όλη η ιταλική γαστρονομική κουλτούρα όπως η μορταδέλα, η μπουράτα και το πέστο αγκαλιασμένα μέσα σε τραγανό ψωμί. Η φοκάτσια, φυσικά, είναι ιδανική επιλογή!

Πέστο: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για το πέστο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.

Κόβουμε τη φοκάτσια δημιουργώντας ψωμάκια για σάντουιτς.

Λαδώνουμε την ψίχα τους και τα φρυγανίζουμε για λίγα λεπτά.

Απλώνουμε σε κάθε βάση πέστο, μορταδέλα, λιαστές ντομάτες και την μπουράτα, την οποία σπάμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε με το υπόλοιπο πέστο, λίγο ελαιόλαδο και φύλλα ρόκας.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Πέστο: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για το πέστο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.

Βήμα 2

Κόβουμε τη φοκάτσια δημιουργώντας ψωμάκια για σάντουιτς.

Βήμα 3

Λαδώνουμε την ψίχα τους και τα φρυγανίζουμε για λίγα λεπτά.

Βήμα 4

Απλώνουμε σε κάθε βάση πέστο, μορταδέλα, λιαστές ντομάτες και την μπουράτα, την οποία σπάμε σε κομμάτια.

Βήμα 5

Σερβίρουμε με το υπόλοιπο πέστο, λίγο ελαιόλαδο και φύλλα ρόκας.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη