Tamago Sando
clock icon
25'

Tamago Sando, το ιαπωνικό σάντουιτς με αυγό και μαγιονέζα

Υλικά

    Για 4  άτομα

    Για τη μαγιονέζα Kewpie

  • 2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού
  • 1 ¼ κ.γ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 σταγόνες λεμόνι, προαιρετικά
  • αλάτι
  • Για το σάντουιτς

  • 8 φέτες λευκό ψωμί sando ή milk bread
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, προαιρετικά
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Μπορούμε να βάλουμε σε κάθε σάντουιτς ένα ολόκληρο αυγό ελαφρώς μελάτο στο κέντρο.
  • Τη μαγιονέζα Kewpie τη βρίσκουμε και στα ράφια του σούπερ μάρκετ

Όταν η Ιαπωνία άρχισε να υιοθετεί το φαγητό της Δύσης προσαρμόζοντάς το στην κουλτούρα της, γύρω στο 1950-1960, δημιουργήθηκε το Tamago Sando ως ένα οικονομικό, γρήγορο και θρεπτικό σνακ. Σήμερα υπάρχει αυστηρή τεχνική για το δημοφιλές αυτό σάντουιτς.

Μαγιονέζα Kewpie: Χτυπάμε τους κρόκους με αλάτι και ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε το ξίδι ρυζιού και το λεμόνι αν χρησιμοποιήσουμε.

Σε αργή ροή ρίχνουμε τα λάδια χτυπώντας διαρκώς μέχρι να πάρουμε μια πηχτή και αφράτη μαγιονέζα.

Αυγά & γέμιση: Στο μεταξύ, βράζουμε τα αυγά σε μέτρια φωτιά για 8΄, μέχρι να γίνουν σφιχτά. Τα αφήνουμε 5΄ σε παγωμένο νερό και τα ξεφλουδίζουμε.

Λιώνουμε τα αυγά με πιρούνι και προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας από τη μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε για 10΄ στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.

Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί με κοφτερό μαχαίρι. Απλώνουμε γενναιόδωρα μαγιονέζα στις φέτες ψωμιού και κατόπιν τη γέμιση.

Κλείνουμε με άλλη μία φέτα, πιέζουμε ελαφρά και κόβουμε κάθετα στη μέση ή διαγώνια.

Το Tamago Sando σερβίρεται ελαφρώς δροσερό, πασπαλισμένο με σχοινόπρασο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαγιονέζα Kewpie: Χτυπάμε τους κρόκους με αλάτι και ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε το ξίδι ρυζιού και το λεμόνι αν χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 2

Σε αργή ροή ρίχνουμε τα λάδια χτυπώντας διαρκώς μέχρι να πάρουμε μια πηχτή και αφράτη μαγιονέζα.

Βήμα 3

Αυγά & γέμιση: Στο μεταξύ, βράζουμε τα αυγά σε μέτρια φωτιά για 8΄, μέχρι να γίνουν σφιχτά. Τα αφήνουμε 5΄ σε παγωμένο νερό και τα ξεφλουδίζουμε.

Βήμα 4

Λιώνουμε τα αυγά με πιρούνι και προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας από τη μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε για 10΄ στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.

Βήμα 5

Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί με κοφτερό μαχαίρι. Απλώνουμε γενναιόδωρα μαγιονέζα στις φέτες ψωμιού και κατόπιν τη γέμιση.

Βήμα 6

Κλείνουμε με άλλη μία φέτα, πιέζουμε ελαφρά και κόβουμε κάθετα στη μέση ή διαγώνια.

Βήμα 7

Το Tamago Sando σερβίρεται ελαφρώς δροσερό, πασπαλισμένο με σχοινόπρασο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη