santouits-mosxari-saranti-anoigma
clock icon
2:30'

Σάντουιτς με μοσχάρι κοκκινιστό και δροσερή σαλάτα αγγουριού από την Ελένη Σαράντη

Υλικά

    Μερίδες; 2 σάντουιτς

    Για το κοκκινιστό

  • 250 γρ. μοσχαρίσια σπάλα
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • ε.π.ελαιόλαδο
  • ½. λευκό, κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ σέλερι
  • ½ καρότο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 25 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 150 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 ξυλάκι κανέλα,
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 30 γρ. κρέμα τυρί
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • λίγο ε.π.ελαιόλαδο
  • Για τη σαλάτα

  • 1 μικρό αγγούρι
  • άνηθο
  • μαϊντανό
  • βασιλικό
  • ε.π.ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Για το στήσιμο

  • 2 τσιαπάτες ή άλλο ψωμί της επιλογής σας

Η Ελένη Σαράντη, σεφ και συνιδιοκτήτρια στο εστιατόριο Osteria Mamma έφτιαξε για το Cantina μία ελληνική εκδοχή του κλασικού ιταλοαμερικάνικου meatball σάντουιτς, με πρωταγωνιστή το πιο γνώριμο πιάτο των παιδικών μας τραπεζιών: το κοκκινιστό μοσχάρι. Στηρίζεται στη λογική του zero waste, αφού δίνει νέα ζωή σε ένα πιάτο που μπορεί να περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα, μετατρέποντάς το σε μια γκουρμέ street food εμπειρία με μεσογειακό twist

Κοκκινιστό: Αλευρώνουμε ελαφρά το μοσχάρι και το θωρακίζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό ε.π.ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαραθούν. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με τον ζωμό και την ντομάτα κονκασέ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου δύο ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει λουκούμι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζωμό ή νερό. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να χλιαρύνει και το «σπάμε» με πιρούνι

Κρέμα: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα τυρί, τον χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Για τη σαλάτα, κόβουμε το αγγούρι σε λεπτές φλούδες με peeler και το ανακατεύουμε με τα αρωματικά, το ελαιόλαδο και το αλάτι

Κόβουμε την τσιαπάτα στη μέση, αλείφουμε με την κρέμα γιαουρτιού, προσθέτουμε το μοσχάρι και τελειώνουμε με τη σαλάτα αγγουριού.

Φωτογραφία— ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΜΟΥΡΗΣ

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοκκινιστό: Αλευρώνουμε ελαφρά το μοσχάρι και το θωρακίζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό ε.π.ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαραθούν. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με τον ζωμό και την ντομάτα κονκασέ.

Βήμα 3

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου δύο ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει λουκούμι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο ζωμό ή νερό. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να χλιαρύνει και το «σπάμε» με πιρούνι

Βήμα 4

Κρέμα: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα τυρί, τον χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Για τη σαλάτα, κόβουμε το αγγούρι σε λεπτές φλούδες με peeler και το ανακατεύουμε με τα αρωματικά, το ελαιόλαδο και το αλάτι

Βήμα 5

Κόβουμε την τσιαπάτα στη μέση, αλείφουμε με την κρέμα γιαουρτιού, προσθέτουμε το μοσχάρι και τελειώνουμε με τη σαλάτα αγγουριού.

Φωτογραφία— ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΜΟΥΡΗΣ