Μια απολαυστική ωμοφαγική πρόταση είναι τα μπιφτέκια από φασόλια με μαριναρισμένη ντομάτα. Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει την πλούσια γεύση των φασολιών με αρωματικά μπαχαρικά, προσφέροντας μια θρεπτική και χορταστική επιλογή.

Υλικά
- 2 κονσέρβες φασόλια (λευκά ή κόκκινα), στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 40 γρ. βρώμη
- 60 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- μαύρο πιπέρι κατά βούληση
- 4 μεγάλες ντομάτες, σε μικρά καρέ
- ¼ φλιτζ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τα μπιφτέκια από φασόλια
Για το καρεδάκι ντομάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Μπιφτέκια από φασόλια: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε τα φασόλια, τη βρώμη, τα ψιλοκομμένα καρύδια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και αλέθουμε ξανά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βήμα 2
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και πλάθουμε 8 μικρά μπιφτέκια. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30' να σφίξουν.
Βήμα 3
Καρεδάκι ντομάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα καρέ ντομάτας, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τον μαϊντανό. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε μαζί το ελαιόλαδο, το ξίδι βαλσάμικο, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ραντίζουμε με τη μαρινάδα τις ντομάτες και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 15'.
Βήμα 4
Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το ψυγείο και τα σερβίρουμε σε πιάτα. Προσθέτουμε το καρεδάκι ντομάτας πάνω και δίπλα από τα μπιφτέκια και περιχύνουμε με λίγη επιπλέον μαρινάδα αν θέλουμε.
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY