Η Νίκαια και η Κοκκινιά είναι δύο περιοχές με έντονη προσφυγική ιστορία που μεταφράζεται στα πιάτα και στις γεύσεις που βγαίνουν από τους φούρνους και τις σχάρες τους.

Αφήνουμε πίσω μας το λιμάνι και κατευθυνόμαστε πιο βόρεια, προς τη Νίκαια και την Κοκκινιά, στις γειτονιές με τις αυλές τους. Συνοικίες με προσφυγική μνήμη, έντονες μυρωδιές από μαγειριά και στέκια με χαρακτήρα.

Οι σαρδέλες και οι γαρίδες στον Ιωνικό μπαίνουν στη σχάρα

Πίσω από το γήπεδο του Ιωνικού, εκεί όπου χτυπά η ποδοσφαιρική καρδιά των Νικαιωτών, βρίσκεται και ο συνονόματος Ιωνικός (Προύσης 17, τηλ.: 210 4920202). Όχι η ομάδα, η ψαροταβέρνα. Ένα στέκι που αγαπούν όσοι ξέρουν από καλό ψάρι και λατρεύουν τις ψητές σαρδέλες, τους θαλασσινούς μεζέδες, καθώς και τα χρυσαφένια καλαμαράκια στο τηγάνι, μαζί και την κουβέντα που κυλάει με ένα ούζο στο ποτήρι.

Στην ίδια περιοχή, αλλά σε τελείως διαφορετική μεριά, η πιτσαρία Ascot (Ολύμπου 23, τηλ.: 210 4902291) ξυπνά μνήμες από βράδια στα τραπεζάκια της πλατείας της Παιδικής Στέγης ή καλέσματα στο σπίτι να δούμε τελικό, με την αγαπημένη καναδέζικη πίτσα της περιοχής να μη λείπει. Νόστιμο, αφράτο και χειροποίητο ζυμάρι, με το χαρακτηριστικό για το είδος αυτής της πίτσας καμένο τυρί στην άκρη να κάνει την τελευταία μπουκιά και την καλύτερη. Όποιος ξέρει, δεν παραλείπει και το πεϊνιρλί με κιμά και τηγανητό αυγό.

H γλυκύτατη μαγείρισσα του Toukta, Uthaiwan Wannasuk

Για την πιο «εξωτική» πλευρά της Νίκαιας, το Toukta (Ιωνίας 3, τηλ.: 210 4908866) σερβίρει απρόσμενα αυθεντικό ταϊλανδέζικο σε ένα λιλιπούτειο μαγαζί. Καυτερό όσο πρέπει, αρωματικό και σωστά ισορροπημένο, φέρνει κάτι διαφορετικό στην περιοχή. Το pad thai είναι must, η σούπα με τον κιμά, φάρμακο, τα curry, πλούσια σε γεύση και άρωμα.

Στον αντίποδα, στην Κοκκινιά, με τραπεζάκια στην πλατεία Νεράιδα, όπου χτυπά η καρδιά της γειτονιάς του, ο Σέρκος (Ίωνος Δραγούμη 39-41, τηλ.: 210 4928297) κουβαλάει την ιστορία της αρμενικής κουζίνας με αυθεντικό αρμένικο κεμπάπ-αφρός, από αρνί και μοσχάρι, χειροποίητη παστουρμαδόπιτα και σουτζούκι με μπαμπάτσικη γεύση.

Στα τραπέζια του Ιωνικού, κάτω από τις φυλλωσιές, συγκεντρώνονται οι παρέες για τσίπουρα και ούζα

Στον Σέρκο όλοι πάμε για το αυθεντικό αρμένικο κεμπάπ

Για κάτι συνοδευτικό με τον καφέ του πρωινού, όσοι ξέρουν κάνουν μια στάση στο Rita’s Cookies (Δομοκού 40, τηλ.: 210 4912323) για αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι, ταχινόπιτες που λιώνουν στο στόμα και βουτυράτα μπισκότα.

Για όσους δεν έχουν ωράριο, ο 24ωρος Παυλίδης (Πέτρου Ράλλη 168, τηλ.: 210 4955540) είναι η σταθερή αξία της περιοχής. Επί της Πέτρου Ράλλη, στο ύψος του νοσοκομείου, από το εργαστήριο που δεν κοιμάται ποτέ, τρώμε εδώ και μισό αιώνα τοπ μπουγάτσα και κάθε λογής σφολιατοειδή.

Τα σουβλάκια του Μπίλη (Προύσης 22, τηλ.: 210 4916164) δεν έχουν άδικα καλή φήμη. Ειδικά για το τυλιχτό με το μπιφτέκι προβατίνας ή τον χειροποίητο γύρο χοιρινό και την κόκκινη σάλτσα αξίζει να το επισκεφτείτε.

Αν μετά έχετε όρεξη και για ένα γλυκάκι, πέντε μέτρα πιο κει και στον ίδιο αριθμό, στο εργαστήριο Ασλάνογλου (Προύσης 22, τηλ.: 210 4920616) βρίσκετε, μεταξύ άλλων, και ένα από τα πιο νόστιμα και αέρινα πολίτικα εκμέκ που έχετε δοκιμάσει.

Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

Δείτε επίσης

Barrique Port στην Τρούμπα: Εστιατόριο με premium κρέατα και ψήσιμο σε ξυλόφουρνο

8 στάσεις για φαγητό στο λιμάνι του Πειραιά, πριν σαλπάρει το πλοίο